Milieurisico’s transgene suikerbieten onvoldoende onderzocht

Een Amerikaanse rechtbank heeft het Amerikaanse landbouwministerie teruggefloten in een GGO-zaak. Het ministerie had bij de risico-evaluatie van transgene suikerbieten van Monsanto de ecologische en economische impact onvoldoende onderzocht. De uitspraak van de rechter kwam er na klacht van een aantal organisaties, waaronder het Center for Food Safety en de Organic Seed Alliance. Ze klagen aan dat Roundup Ready-suikerbieten – resistent tegen het pesticide Roundup van Monsanto – gevaarlijk zijn voor het leefmilieu omdat ze de ontwikkeling van superonkruiden in de hand werken. Bovendien dreigen deze bieten de nabijgelegen percelen met conventionele of biologische suikerbieten te besmetten.

Het landbouwministerie moet nu een diepgaand onderzoek voeren naar de economische en ecologische gevolgen van de transgene suikerbieten. Over een eventuele ban van de suikerbieten heeft de rechter zich (nog) niet uitgesproken.

De genetisch gemodificeerde suikerbieten van Monsanto worden in de VS al vier jaar gecommercialiseerd. Dit jaar werd er in de VS ongeveer 450.000 hectare ingezaaid met deze bieten.

Landbouw