Minder nieuwe steenkoolcentrales

De wereld laat steenkool in toenemende mate onaangeroerd en schakelt over op andere energiebronnen. De plannen voor twee van de drie kolencentrales blijven in de toekomst in de schuif liggen en slechts één op drie wordt effectief gebouwd. Dat stelt een nieuw rapport  van de Sierra Club en CoalSwarn “Boom and Bust”. Goed nieuws voor de volksgezondheid en het klimaat: steenkool is immers de meest vervuilende energiebron. Om de klimaatopwarming de gewenste halt toe te roepen van 2 graden, moeten echter ook de plannen voor die resterende derde centrale terug de schuif in.

Dalende groei

Na een lange periode van aangroei tussen 2005 en 2012, neemt het aandeel van steenkool in de wereldwijde energiemix nu af. Het rapport berekent dat wereldwijd de voorziene aanbouw van steenkoolcentrales daalde van 1401 GW in 2012 naar 1080 GW in 2014. Dat is een vermindering van 23%. Die vermindering is volgens te danken aan sterk burgerverzet, sterke concurrentie van hernieuwbare energie en economische tegenvallers.

In India wordt van de zes geplande steenkoolcentrales slechts één gebouwd, terwijl in China een lichte daling van 1,6% valt op te meten. Het verlaagde gebruik van steenkool is ook merkbaar in onze contreien: Europa en de VS bouwen 22% minder steenkoolcapaciteit aan dan dat er stilgelegd wordt. Onder druk van de milieubeweging en burgerprotest werd de aanbouw van een nieuwe kolencentrale in de haven van Antwerpen door EON in 2010 verhinderd.

Versnelling hoger

De centrales in de pijplijn vormen een enorme dreiging. Ondanks het feit dat maar een van de drie geplande centrales het levenslicht zal zien, gebruiken deze het gehele ‘koolstof budget’. Dit budget geeft aan hoeveel broeikasgassen we nog de atmosfeer in mogen pompen alvorens we de 2 graden-grens bereiken.

CO2 en fijn stof

Steenkool is de fossiele brandstof die het meeste broeikasgassen uitstoot. Naast de uitstoot van broeikasgassen zorgt de verbranding van steenkool voor heel wat fijn stof en andere vervuiling. Dat leidt tot 800.000 vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd. Elk jaar opnieuw.

Global Coal Plant Tracker houdt de aanbouw van steenkoolcentrales wereldwijd bij.

Het rapport.

Desinvestering uit fossiele energie