Minister Turtelboom en ESP bezoeken pioniersgebouw Rode Kruis-Vlaanderen

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom en ESP, een coalitie van 25 vooruitstrevende bedrijven en de milieubeweging, brachten vandaag een bezoek aan SANGO, het energiezuinige laboratoriumgebouw van Rode Kruis-Vlaanderen. Met het bezoek wil ESP de enorme opportuniteiten op vlak van energiebesparing in niet-residentiële gebouwen meer in de verf zetten. Minister Turtelboom onthulde samen met het Rode Kruis-Vlaanderen en bouw- en vastgoedconsulent Bopro bovendien het officiële “BREEAM-outstanding” certificaat, dat is het hoogst haalbare certificaat op vlak van duurzaam bouwen.

SANGO krijgt BREEAM-score voor pionierswerk op vlak van energiebesparing en duurzaamheid

SANGO is het nieuwe laboratoriumgebouw van Rode Kruis-Vlaanderen en werd net voor de zomer officieel geopend. Sindsdien is het centrum het kloppend hart van Rode Kruis-Vlaanderen, maar wat velen niet weten is dat het ook een absolute pionier is op vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid. 

“In alles wat we doen proberen we zo efficiënt en effectief mogelijk te zijn”, aldus Philippe Vandekerckhove van Rode Kruis-Vlaanderen. “Vandaar ook dat we heel wat activiteiten van onze dienst voor het bloed nu samenbrengen op één locatie. Als je tegelijk ook nog eens energiebesparend werkt - dan is dat en op langere termijn kostenbesparend, en draagt het tegelijk bij aan het duurzaam aspect van onze activiteiten.”

Voor de realisatie van dit uiterst duurzame gebouw ging projectontwikkelaar Sustainable Development Mechelen NV in zee met BOPRO. De bouw- en vastgoedconsultant heeft in dit ambitieuze project enerzijds het onderzoek naar de economische en technische haalbaarheid van de milieuvriendelijke en energie-efficiënte maatregelen geleid en anderzijds de effectieve implementatie ervan gerealiseerd.

“SANGO is het eerste niet-residentiële gebouw in België dat het BREEAM-outstanding certificaat op zijn naam mag schrijven. Dat is het hoogst haalbare internationale certificaat op vlak van duurzaam bouwen. BREEAM staat voor British Research Establishment Environmental Assessment Methodology en screent gebouwen op maar liefst 9 verschillende domeinen. Een BREEAM-label krijg je dus niet zomaar, maar moet je verdienen,” zegt Peter Garré van BOPRO.

Het BREEAM Outstanding-certificaat werd bekomen dankzij een hele reeks van duurzame ingrepen en maatregelen. Zo zijn er maar liefst 2.650m² zonnepanelen die zorgen voor een reductie van 33% CO2. Het gebouw wordt bovendien verwarmd en gekoeld via een warmtepomp die gekoppeld is aan 133 energiepalen. Deze installatie is meteen ook de grootste in de Benelux. Door de toepassing van de meest innovatieve technieken zal bij gebruik in totaal 58% minder CO2 vrijkomen. Hierdoor behaalt SANGO een E-peil 30 en een K-waarde 20, beduidend beter dan de huidige E70-norm. 

SANGO als inspiratie voor andere bedrijven en organisaties

Het SANGO-gebouw van Rode Kruis-Vlaanderen weerspiegelt perfect het DNA van de Energy Saving Pioneers (ESP). De ESP-coalitie ontstond zo’n twee jaar geleden in de schoot van Bond Beter Leefmilieu en telt momenteel 25 vooruitstrevende bedrijven die elk in hun gebied ware pioniers zijn op vlak van energiebesparing. Samen ijveren ze voor een verregaand energiebesparingsbeleid. Hiervoor wijzen zij niet enkel op de ecologische maar ook economische en sociale voordelen van energiebesparing.

“Met dit bezoek aan SANGO willen we aantonen dat energiebesparing rendeert. SANGO presteert 40% beter dan de verplichte hedendaagse energieprestatienorm. Door een sterke inzet op hernieuwbare energie, voorziet het gebouw voor 95% in haar eigen energiebehoefte. We hopen dat deze pionier inspirerend kan werken voor andere bedrijven en organisaties, maar ook voor onze beleidsmakers”, aldus Bjorn De Vriese van ESP.

Minister Turtelboom: “We moeten de voordelen van energiezuinige gebouwen nog meer in de verf zetten”

Ook Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, legt de nadruk op energiezuinig bouwen. “Energie-efficiëntie is belangrijk, niet alleen voor gezinnen maar ook voor ondernemingen en organisaties. Hier in het SANGO-gebouw nemen ze hun verantwoordelijkheid op voor een duurzame toekomst. Het is een prachtig voorbeeld van wat er mogelijk is in Vlaanderen. Als eerste niet-residentieel project worden ze erkend met de internationaal erkende BREEAM-standaard. En dit duurzame verhaal is ook op andere plekken mogelijk. We moeten de voordelen van energiezuinige gebouwen nog meer in de verf zetten.”

Energiebesparing