Morgen zit de olie-industrie officieel in het Witte Huis

“Je kunt Trump niet begrijpen als je de olie-industrie niet begrijpt. En je kunt de olie-industrie niet begrijpen als je de klimaatverandering niet begrijpt.” Dat zegt analist Alex Steffen over de man die morgen de eed aflegt als 45ste president van de Verenigde Staten. Trump heeft zich met meer oliebonzen omringd dan eender welke president voor hem. 

Miljarden dollars

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is de ex-CEO van ExxonMobil, de grootste oliemaatschappij ter wereld. Anderen, zoals minister van Handel Wilbur Ross, hebben honderden miljoenen dollars aan beleggingen in de olie-industrie. De nieuwe directeur voor het milieuagentschap EPA, Scott Pruitt, heeft als openbaar aanklager aanhoudend het agentschap aangevallen op haar regels voor de fossiele industrie.

Dwarsbomen

"2016 was wereldwijd het warmste jaar ooit. 2017 belooft het warmste jaar te worden in de klimaatstrijd."

Het Akkoord van Parijs betekent dat miljarden aan fossiele reserves onder de grond moeten blijven. Door het mondiale klimaatbeleid te dwarsbomen, wil Trump een crash van de aandelen van fossiele ondernemingen uitstellen. Hij heeft een bondgenoot aan president Poetin: die hoopt de olie bij de noordpool te ontginnen, eenmaal Trump de sancties tegen zijn land opheft. 

De onvermijdelijke overgang van het fossiele naar een hernieuwbaar energiesysteem beheerst nu de wereldpolitiek. 2016 was wereldwijd het warmste jaar ooit. 2017 belooft het warmste jaar te worden in de klimaatstrijd.

Desinvestering uit fossiele energie Klimaatbeleid

Meer over Desinvestering uit fossiele energie, Klimaatbeleid