Naar een Vlaanderen zonder restafval in 2050?

Vorige week maakte de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) haar nieuwe langetermijnvisie op huishoudelijk afval bekend. De OVAM kiest resoluut voor een Vlaanderen dat in 2050 geen restafval meer produceert en dus ook geen verbrandingsovens meer nodig heeft. Om dit te realiseren, wordt ingezet op bekende recepten als duurzaam design, recyclage in gesloten kringlopen, … Nieuw is het oog voor het potentieel van gedeelde consumptie en de deeleconomie in het sluiten van kringlopen en het terugdringen van afvalproductie. Bond Beter Leefmilieu is tevreden met OVAM’s ambitieuze visie en wil als een constructieve partner de realisatie mee vorm geven.

Sterke visie maar onduidelijk stappenplan

De visie die OVAM heeft uitgewerkt voor 2050 is ambitieus, sterk en optimistisch. Zo kijkt de Vlaamse overheidsadministratie ver over de muren van haar eigen mogelijkheden en bevoegdheden wanneer ze de ambitie formuleert dat er geen restafval meer geproduceerd wordt in 2050 doordat alle kringlopen succesvol gesloten zijn. In een visietekst die wil bijdragen aan de transitie naar een duurzaam materialenbeheer zijn zulke wijdreikende statements bij uitstek belangrijk.

Door de grote ambities in de visie vertoont het hoofdstuk dat dieper ingaat op de nodige maatregelen nog vrij grote hiaten. De grootste uitdagingen liggen in het invullen van elementen uit de visie zoals “het uitwerken van een bindende beleidskader op regionaal niveau voor het sluiten van materiaalkringlopen en de afbouw van de eindverwerking van afvalstoffen”.

Gedragen door stakeholders

Het betrekken van de belangrijkste stakeholders op vlak van afval en duurzaam materialenbeheer bij het uitwerken van de visietekst heeft geleid heeft tot een algemeen gedragen visie. Dit toont aan dat er een draagvlak bestaat in Vlaanderen om koploper te blijven in de transitie naar duurzaam materialenbeheer.

Richtinggevend en inspirerend

De visietekst zal in de eerste plaats dienen als leidraad bij het vernieuwen van het uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval, dat eind 2014 afloopt. Maar het is ook richtinggevend voor verdere innovatie van het afvalbeleid en kan wervend werken naar andere beleidsdomeinen (energie, economie,...) en beleidsniveaus (het federale productbeleid). Bond Beter Leefmilieu hoopt bovendien dat de elementen uit deze visietekst zullen verschijnen in een volgend Vlaams regeerakkoord, zodat de verdere uitwerking van het Vlaams materialenbeleid ingebed is in een duidelijke toekomstgerichte visie.

Afvalbeleid