Nieuwe poging van Electrabel om nucleaire taks terug te vorderen.

Vandaag maakte De Standaard online bekend dat Electrabel de taks op de nucleaire rente zal aanvechten voor de rechtbank van eerste aanleg en de 750 miljoen die het al betaald heeft terug zal eisen.

“Nu het debat over de nucleaire taksen hoog op de politieke agenda staat, voelt Electrabel zich meer en meer in een hoek gedrumd. Het is triest te merken dat het energiebedrijf alle juridische middelen uit de kast blijft halen, om toch maar onder een rechtvaardige belasting uit te muizen. Nochtans bevestigde Electrabel eerder dit jaar in het parlement zelf nog dat de afgeschreven kerncentrales enorme winsten opleveren. Deze winsten niet teruggeven aan de maatschappij is totaal onrechtvaardig,” stelt Sara Van Dyck, beleidsmedewerker energie.

De maatschappelijke consensus is groot. Eerder dit jaar sprak de algemene raad van de CREG, waarin de belangrijkste Belgische stakeholders zetelen, zich eenparig uit voor het heffen van een nucleaire taks. De parlementariërs –over de partijgrenzen heen - zijn het er over eens dat de nucleaire winsten moeten afgeroomd worden “De consumenten betalen voor de monsterwinsten van de kerncentrales door te hoge energieprijzen. Het is niet meer dan normaal dat deze winsten dan ook terugvloeien naar de maatschappij. Om onze energietoekomst veilig te stellen, moeten deze middelen geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie en energiebesparing,” besluit Sara van Dyck.

Kernuitstap