Nieuwe richtlijn zwemwater

Er heerst nogal wat verwarring over hoe goed (of hoe slecht) de kwaliteit van het zwemwater aan de kust nu eigenlijk is. Eén en ander is een gevolg van de introductie van nieuwe Europese normen.

Vandaag gelden nog de “oude” normen. Er zijn “imperatieve normen” of minimumnormen – (als die niet gehaald worden gaat het strand dicht) en ambitieuzere “streefwaarden”.

Het beeld is de laatste jaren vrij consistent: de meeste stranden halen doorgaans wel de minimumnormen (vorig jaar allemaal), maar de strengere streefwaarden worden enkel systematisch gehaald in Knokke-Heist. Een verbetering van de waterkwaliteit doorheen de jaren is niet te zien.

Met de nieuwe richtlijn veranderen echter de normen (en de manier van meten). Volgens een eerste inschatting van VMM zouden op 40 badzones, 3 badzones slecht zijn, 12 zouden een aanvaardbare kwaliteit hebben; 19 een goede en 6 een uitstekende kwaliteit halen. De nieuwe normen gelden vanaf 2015; tegen dan moet de kwaliteit overal aanvaardbaar zijn, en overal moet worden gewerkt naar een uitstekende kwaliteit. Voor een aantal badzones is dus dringend werk aan de winkel. De evolutie van de zwemwaterkwaliteit reflecteert een algemene trend: de waterkwaliteit in Vlaanderen verbetert structureel niet of zeer traag. Om te voldoen aan de nieuwe normen, zullen bijkomende maatregelen nodig zijn, in eerste instantie inzake de uitbouw en het functioneren van de afvalwaterzuivering en het mestprobleem. 

Waterkwaliteit