Nog eens een oproep voor een ambitieus klimaatbeleid

De klimaatonderhandelingen waren vorige week op de Europese lentetop een belangrijk punt op de agenda. Om onze eisen voor een ambitieus klimaatbeleid kracht bij te zetten, verstuurde Bond Beter Leefmilieu samen met tientallen andere Europese NGO’s onder de koepel van het Climate Action Network Europe, een brief naar de Europese premiers.  

Drie  weken geleden bespraken ook de milieuministers al de Europese ambities in het post- Kopenhagentijdperk. Hier werden een aantal bescheiden voorzetten gegeven, maar we hebben veel meer nodig om de klimaatopwarming onder de twee graden te houden. We vragen onze Europese leiders om eindelijk werk te maken van een hogere emissiereductiedoelstelling. De koudwatervrees voor de stap naar 30 procent reductie moet eindelijk overwonnen worden en moet als aanzet dienen voor een reductiedoelstelling van minstens 40 procent tegen 2020. Hierbij moeten de talloze achterpoortjes gesloten worden die deze doelstellingen dreigen uit te hollen. Daarnaast moet Europa ook haar financiële engagementen waarmaken voor de ondersteuning van ontwikkelingslanden in hun strijd tegen de klimaatverandering, zonder dat deze middelen herverpakte ontwikkelingshulp zijn.

De tweede week van april zijn er voor het eerst sinds Kopenhagen weer onderhandelingen in het kader van het VN-klimaatverdrag. Ook de volgende tussentijdse klimaatsessie in juni in Bonn nadert met rasse schreden. Het is nu aan onze ministers om ervoor te zorgen dat ze met ambitieuze doelstellingen naar die onderhandelingen kunnen vertrekken. Zo kunnen ze aantonen dat ze het klimaatprobleem serieus willen aanpakken en ook het broodnodige vertrouwen van de andere landen voor zich winnen.

Klimaatbeleid