Noorwegen volgt beleidsaanbevelingen van BBL

Noorwegen maakte bekend een plan uit te werken om vanaf 2025 enkel nog CO2-vrije wagens op de markt toe te laten. Daar bleef het niet bij. Dinsdag vervroegde de regering haar deadline voor klimaatneutraliteit van 2050 naar 2030. Daarmee trekt het land volop de kaart #naarhernieuwbaar, zoals Bond Beter Leefmilieu promoot. Wie volgt?

Vanaf 2025 heeft de Noor bij aankoop van een nieuwe wagen de keuze tussen wagens op waterstof en elektriciteit. Wagens aangedreven door een andere niet-CO2-uitstotende technieken zijn natuurlijk ook toegelaten. De Noren zetten op die manier hun keuze voor groene wagens consequent verder. Vorig jaar was bijna 23 procent van de nieuw verkochte auto’s een elektrische wagen. De aankoop wordt gestimuleerd door vrijstelling van belastingen en een reeks voordelen zoals aparte rijstroken en gratis parking.

Routekaart naar de toekomst

Om de klimaatopwarming af te wenden moet ook het wegvervoer evalueren naar een nuluitstoot van broeikasgassen. De deadline daarvoor is 2050. Wagens hebben gemakkelijk een technische levensduur van 15 jaar. Na 2025, uiterlijk 2030 moeten wagens met verbrandingsmotoren van de markt gebannen worden. De grafiek hieronder duidt deze uitfasering aan de hand van het eerste vlaggetje.

Visionair, gedurfd en gecoördineerd

De Noorse beslissing getuigt van een visionair, gedurfd en gecoördineerd beleid. Een routekaart naar nuluitstoot op de lange termijn oriënteert de beslissingen van nu. Enkel zo komen de kwalitatieve sprongen en ingrijpende veranderingen in beeld: de nodige innovatie in de autosector wordt gestimuleerd. Nog belangrijker is het voorbereiden van de nodige infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe mobiliteitsdiensten waarin gedeelde mobiliteit centraal staat.

Tot slot is dit een partijoverschrijdende beslissing. Om systeemverandering te bekomen, overschrijdt beleid per definitie beleidsdomeinen en -niveaus. Een goede onderlinge afstemming en het nastreven van dezelfde doelstellingen is cruciaal voor effectief klimaatbeleid.

Klimaatbeleid