Obama buigt voor nucleaire lobby

In een poging om alsnog republikeinse steun voor zijn energie- en klimaatbeleid te winnen, heeft VS-president Obama zopas aangekondigd dat hij 8,4 miljard dollar ‘lening’ zal uittrekken om twee nieuwe kerncentrales te bouwen in de staat Georgia. In totaal is hij bereid niet minder dan 54,5 miljard dollar vrij te maken voor de nucleaire industrie.

Het is een merkwaardige – maar niet verrassende – ontwikkeling in een land dat als geen ander staatsinterventie afwijst en de ‘vrije markt’ promoot, dat Obama de belastingbetaler wil laten opdraaien voor de onrendabele investering in kernenergie. De nucleaire industrie in de VS had reeds duidelijk gemaakt dat zij zelf niet bereid was nog langer te investeren, omdat geen enkele bank nog bereid was het risico te dekken. Een senaatscommissie berekende in 2003 reeds de kans dat de nucleaire industrie de ‘lening’ kan terugbetalen op ‘veel minder dan 50 procent’. Sindsdien zijn de reële kosten bij de bouw van kerncentrales verder de pan uit gerezen. De beslissing van Obama kan dus gezien worden als een zuiver politieke beslissing.

Het was opvallend dat Jos Delbeke, de Vlaming die aan het hoofd komt van het nieuwe directoraat-generaal klimaat van de EU, in een reactie op de plannen van Obama niet uitsloot dat ook in Europa opnieuw overheidsgeld naar de nucleaire sector zou vloeien, al toonde hij zich daar niet meteen een groot voorstander van.

Nu duidelijk wordt dat kernenergie niet alleen vervuilend en gevaarlijk is, maar ook onbetaalbaar, blijkt de druk vanuit de nucleaire lobby om het geld van de belastingbetaler in te zetten te groeien.

Kernuitstap