Ontwerptekst voor Parijs: volgende keer beter?

Van 31 augustus tot 4 september 2015 liep de voorlaatste onderhandelingssessie in de aanloop naar de klimaattop in Parijs in december. Bedoeling was om de ontwerptekst van het akkoord in te korten. Dat lukte niet: het document is nog steeds 80 pagina’s lang.

Duidelijk mandaat

Wel werd een duidelijk en ruim mandaat gegeven aan de medevoorzitters van het Durban Platform, het proces dat moet leiden tot de onderhandelingstekst voor Parijs. Op de afsluitende vergadering zei huidig voorzitter Peru:

“Onze gemeenschappelijke verwachting is dat u een enkelvoudig, beknopt en vast document opstelt; een document dat onevenwichtigheden corrigeert; een allesomvattend document; met heldere en handelbare mogelijkheden en dat de kernbeslissingen beter aan doet sluiten bij de beslissingen van de COP.”

Daarmee verwijst Peru naar de methode om een aantal kernbeslissingen in een afzonderlijk akkoord op te nemen. De uitwerking ervan zou in afzonderlijke COP-beslissingen komen, die flexibeler te wijzigen zijn.

In de komende weken volgen nog een reeks meetings tussen ministers en staatshoofden, onder meer in New York. Voor de klimaattop in Parijs komen de landen en het Durban Platform nog een laatste keer samen in Bonn van 19 tot 23 oktober.

> Het volledige statement van Peru

Klimaatbeleid