Op vijf jaar tijd een kwart minder buurtwinkels

Tussen 2008 en 2013 nam het aantal kleinhandelszaken met 23 procent af, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen. Eind 2013 waren er 59.804 detailhandelaars in ons land, terwijl dat er in 2008 nog 77.433 waren. Dat zijn meer dan 17.000 buurtwinkels die verdwenen zijn.

De oorzaken voor de teloorgang van de kleinhandel zijn dubbel: enerzijds zorgt de toename van het aantal baanwinkels en de opmars van shoppingcentra voor een verval van buurtwinkels. Anderzijds heeft de kleinhandel in toenemende mate af te rekenen met nieuwe concurrentie van webwinkels. De afname van buurtwinkels zorgt voor meer leegstand, een inkrimpend winkelaanbod, een toename van het autoverkeer naar baanwinkels en shoppingcentra en voor gemeenten die slaapdorpen worden.

Hoog tijd dus dat de overheid ingrijpt, door te investeren in kernversterking en geen vergunningen meer af te leveren voor shoppingcentra zoals Uplace. Binnenkort moet de nieuwe Vlaamse regering beslissen over het nieuwe decreet handelsvestigingen, dat er komt omdat de socio-economische vergunning door de staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid wordt. Dat decreet zou juridische kapstokken moeten voorzien om nieuwe baanwinkels en shoppingcentra buiten de stad tegen te gaan.

Bouwshift