Openhouden Doel 1 en 2 is contraproductief en gevaarlijk

Bond Beter Leefmilieu is verontwaardigd dat de meerderheidspartijen zonder voorbehoud de verlenging van de oude reactoren Doel 1 en 2 goedkeuren. Deze beslissing is onwettig, risicovol en lost het Belgische energieprobleem niet op, integendeel. BBL onderzoekt de mogelijke pistes om de uitvoering ervan te verhinderen.

Dat de meerderheidspartijen vandaag instemmen met de verlenging van Doel 1 en 2 is tekenend voor het gebrek aan visie over de energietoekomst van ons land. Bovendien gaat de regering in tegen de internationale Verdragen van Aarhus en Espoo door te weigeren om een milieueffectenrapport en publieke consultatie te organiseren over de levensduurverlenging. 

Deze beslissing is contraproductief en gevaarlijk, stelt de milieubeweging. De oude kerncentrales liggen net aan de basis van het probleem van de bevoorradingszekerheid in ons land. Ze nog langer openhouden, lost het energieprobleem niet op, integendeel: het blokkeert hoognodige investeringen in duurzame oplossingen.

De oudste reactoren (Doel 1, 2 en Tihange 1) werden gebouwd in de jaren 70 en beantwoorden niet aan de veiligheidseisen die gelden sinds de kernramp van Fukushima. Een nieuwe reactor als Doel 1 of 2 zou vandaag nooit de nodige vergunningen krijgen. Bovendien is een grondige upgrade van de huidige reactoren onmogelijk. De regering speelt met het leven van de 9 miljoen mensen die binnen een straal van 75 km rond Doel wonen.

Internationale verplichtingen

“De regering stelt zich boven haar internationale verplichtingen”, zegt Sara Van Dyck van BBL. ”Bovendien kwam vorige week aan het licht dat minister Marghem het parlement voorloog over extern juridisch advies inzake de kwestie. Daar komt nog bij dat ze het advies van de Raad van State naast zich neerlegt, dat stelt dat Doel 1 niet kan opstarten zonder een nieuwe milieuvergunning. Dit kan niet, ministers staan niet boven de wet.”

“In plaats van te kijken naar duurzame alternatieven zoals hernieuwbare energie of energie-efficiëntie, orkestreert minister Marghem zelf de black-out door koste wat kost vast te houden aan een achterhaalde en onbetrouwbare technologie”, besluit Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

Kernuitstap