Opnieuw wateroverlast: waar blijft de hemelwaterheffing?

Met de vele regen van de afgelopen weken werd Vlaanderen opnieuw met de neus op de feiten gedrukt: als het heviger regent dan normaal, kan de riolering op verschillende plaatsen al dat regenwater niet verwerken, komen straten blank te staan en lopen kelders onder water. Eén van de oorzaken van die jaarlijks terugkerende wateroverlast is dat er nog te veel regenwater via parkings, opritten, daken, terrassen,… rechtstreeks in de riolering terechtkomt, die dat niet kan slikken en overloopt.

Een belangrijke oplossing is een heffing op niet-afgekoppelde verharde oppervlaktes. Dit houdt in dat een belasting moet betaald worden voor verharde oppervlakten waarvan het regenwater rechtstreeks in de riolering wordt geloosd. De heffing zal mensen er toe aanzetten om regenwater te laten infiltreren, bv. in de tuin, meer gebruik te maken van grachten of om regenwater op te vangen in een regenwaterput. Hierdoor moet het regenwater niet worden afgevoerd naar het rioleringsnet, waardoor dat minder wordt belast en het risico op wateroverlast verkleint. De inkomsten van dergelijke heffing kunnen ingezet worden om het verouderde rioleringsnet te onderhouden.

Al in 2008 werd in het Vlaams parlement een resolutie goedgekeurd waarin aan de Vlaamse regering zo’n hemelwaterheffing wordt gevraagd. Ook Vlario (het overlegplatform van de sector van de riolerings- en afvalwaterzuivering)  dringt al jaren aan op het invoeren van een gewestelijke heffing. De Vlaamse Regering nam tot op heden echter geen enkel initiatief hiertoe. Bij gebrek aan Vlaams initiatief kunnen gemeenten ook zelf een heffing invoeren, maar dat is minder efficiënt, omdat het rioleringsnet niet stopt aan de gemeentegrens.

Bouwshift