Oproep aan Premier di Rupo voor krachtige 2030 positie

In maart buigt de EU zich op raadsniveau over de voorstellen van de Commissie voor de klimaatdoelen in 2030. De Commissie stelde voor om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 40% terug te brengen ten opzichte van 1990. De milieu- en energieministers bijten volgende week de spits af,  de regeringsleiders vergaderen eind maart. Het lijkt erop dat ons land op die raden de -te zwakke -  voorstellen van de Europese Commissie zal ondersteunen.

De Europese Commissie presenteerde eind januari voorstellen voor het klimaat- en energiebeleid voor het volgende decennium (2020-2030). De belangrijkste elementen waren een reductiedoelstelling van 40%, een hernieuwbare energiedoelstelling op EU niveau van 27% en de invoering van een stabilisatiemechanisme in de Europese Emissiehandel (ETS). Het grootste verschil met het huidige klimaat- en energiepakket (voor 2020) is het ontbreken van doelstellingen voor hernieuwbare energie op lidstaatniveau.

Ons land zal naar verluid in grote lijnen de positie van de Commissie volgen en wil 40% EU interne reducties tegen 2030 en minstens 27% hernieuwbare energie. België zou ook voor meer ambitie pleiten op het vlak van energiebesparing, aansturen op een sterkere hervorming van de ETS om een robuuste koolstofprijs te bekomen en vragen om voldoende bescherming tegen koolstoflekkage. 

Respectievelijk minister Schauvliege, minister Wathelet en premier Di Rupo zullen de Belgische positie verdedigen in de Raad leefmilieu van 3 maart, Raad energie van 4 maart en de Europese raad van 20 en 21 maart. De vraag is of er eind maart in de Europese Raad al naar conclusies wordt toegewerkt. 

EU emissiereducties van 40% tegen 2030 bieden onvoldoende waarborg om de klimaatopwarming tot 2 graden te beperken. De EU loopt de voordelen mis die een hogere reductiedoelstelling biedt voor de werkgelegenheid, de bevoorradingszekerheid en de luchtkwaliteit. Hoewel meer ambitie voor energiebesparing positief zou zijn, lijkt de Belgische positie op het vlak van CO2 uitstoot en hernieuwbare energie daarom onvoldoende. Bovendien is het standpunt niet in lijn met de Belgische positie van emissiereducties van 30% tegen 2020: een traject van het huidige emissieniveau naar -30% in 2020, leidt immers tot -45% in 2030. 

De milieubeweging start deze week een emailcampagne om premier Di Rupo aan te sporen tot meer klimaatleiderschap. 

Klimaatbeleid