Parlement vraagt afschaffing 'injectietarieven' voor groene stroom

De Commissie Energie van het Vlaams Parlement keurde vorige week een ontwerpdecreet goed, waarmee de injectietarieven, die een aantal distributienetbeheerders sinds kort aanrekenen aan decentrale elektriciteitsproducenten, worden afgeschaft. Normaal gezien wordt dit decreet nog voor het einde van het jaar door het parlement goedgekeurd

Sinds enige tijd rekenen een aantal distributienetbeheerders injectietarieven aan aan elektriciteitsproducenten die groene stroom en stroom uit warmtekrachtinstallaties (WKK) injecteren op het distributienet. Zij krijgen hiertoe de mogelijkheid via het (federaal) koninklijk besluit over de meerjarentarieven. Volgens de indieners van het decreetsvoorstel doorkruist de invoering van die injectietarieven het Vlaamse beleid ter bevordering van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en warmtekracht­koppeling. Het in de commissie energie goedgekeurde decreet verplicht de Vlaamse distributienetbeheerders nu om alle taken die noodzakelijk zijn voor de injectie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en warmtekrachtinstallaties kosteloos uit te voeren.

Dit lijkt ons niet meer dan normaal. Het lijkt inderdaad zeer onlogisch dat Vlaanderen aan de ene kant de verdere uitbouw van hernieuwbare energieproductie ondersteunt, en dat het federale beleid aan de andere kant investeringen in hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling minder aantrekkelijk maakt door tarieven aan te rekenen voor de injectie van deze stroom op het net. Steenkoolcentrales of kerncentrales zetten hun stroom immers ook kosteloos op het net.

Groene warmte