Pendelaars besparen 920 ton CO2

226 ondernemingen en 6.845 werknemers doen mee aan ‘ik kyoto’, de campagne voor duurzaam pendelen van Bond Beter Leefmilieu. “Werknemers die wandelen fietsen of naar het werk komen met het openbaar vervoer zorgen voor gezondere lucht. Daar profiteert iedereen van. Daarom vinden wij dat ze een beloning verdienen en reiken wij vandaag prijzen uit”, vertelt Julie Vandenberghe van Bond Beter Leefmilieu.

“Nu ik dichter bij woon, vind ik naar het werk fietsen veel leuker. En een beetje sport kan geen kwaad, hé. Sinds februari kom ik altijd met de fiets naar het werk. ’t Is maar een kwartiertje fietsen en dan doet het er niet toe als het weer eens wat slechter is”, vertelt Gaeytano Verlinde de winnaar van de hoofdprijs: een elektrische scooter van EMC. “Ik doe niet mee voor de prijs maar het is mooi meegenomen. Ik weet nog niet wat ik met de scooter ga doen, misschien geef ik hem wel aan mijn vriendin om mee naar het werk te gaan. Zij rijdt nu dagelijks 15 km met de auto.”

920 ton CO2

‘ik kyoto’ is de duurzame pendelactie van Bond Beter Leefmilieu. Dertien weken lang dagen werkgevers hun werknemers uit om duurzaam naar het werk te komen. De pendelaars duiden op de website van ‘ik kyoto’ elke dag aan hoe ze naar het werk komen. Als ze duurzaam pendelen, zien ze meteen hoeveel CO2 ze die dag bespaarden. Alle deelnemers lieten samen 203.500 dagen de eigen auto aan de kant staan en bespaarden zo 920 kg CO2.

Leuke acties

Vandaag reiken we bij McBride in Ieper de hoofdprijs uit. In de prijzenpot van Bond Beter Leefmilieu zitten 666 prijzen, waaronder Oxford-fietsen, De Lijn-omnipassen en NMBS-reischeques. McBride geeft de 350 medewerkers die duurzaam pendelen tijdens ‘ik kyoto’ een extra cadeautje. Ze organiseerden ook een ontbijt en andere verrassingen.

Andere bedrijven organiseren ludieke acties. Ingenium organiseert ‘Pak Nicolas’ sleutels: als de werknemers 10.000 woon-werkkilometers duurzaam afleggen beloofde de gedelegeerd bestuurder gedurende een week zijn autosleutels afgeven. De werknemers slaagden met glans en legden 12.000 km af. De medewerker Wouter Dossche fietst langs vier willekeurig geselecteerde collega’s in zijn ‘Ronde van Wouter’. Op 17 mei 2011 reed Wouter een parcours van 130 km en lokte daarmee 32 werknemers met de fiets naar het werk (= 64% van alle Ingeniummedewerkers). Hij kreeg zelfs de sportieve Leuvense collega zover om de tocht van Leuven naar Brugge met de fiets af te leggen.

Gedeelde mobiliteit