Persreactie Klimaatplan Obama

Vandaag stelde het Environmental Protection Agency (EPA) in de VS een langverwacht plan voor om de emissies door elektriciteitscentrales met 30% te verminderen in vergelijking met 2005. Mathias Bienstman, beleidsmedewerker klimaat van Bond Beter Leefmilieu reageert:

“De tweede grootste vervuiler ter wereld (na China) wil de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk terugbrengen. Net zoals China wil de VS in de eerste plaats de elektriciteitsproductie door het erg vervuilende steenkool verminderen. Dat is de goede insteek: de mondiale groei van de elektriciteitsproductie uit steenkool is de belangrijkste bedreiging voor een stabiel, leefbaar klimaat. Maar de reducties die de VS voorstaat tegen 2030 zijn iets zwakker dan het voorstel van de Europese Commissie voor 2030: -40% in vergelijking met 1990. Ze volstaan niet om de opwarming in deze eeuw tot 2 graden te beperken.

Toch is het belang van Obama’s klimaatplan voor een mondiaal klimaatakkoord aanzienlijk. Als de drie grootste vervuilers (China, VS en de EU) elkaar vinden in hun engagement om de klimaatopwarming aan te pakken, is er een betekenisvolle stap gezet. Men kan dan niet langer op de inactiviteit van de ander beroep doen om zelf niets te doen. Een betekenisvol VN-klimaatakkoord voor 2015 in Parijs komt zo binnen bereik.  

De EU-raad voor regeringsleiders moet nu zo snel als mogelijk haar engagement voor 2030 op papier zetten om die positieve dynamiek te versterken. Ze kan daarbij het voorstel van de commissie versterken door in te zetten op energiebesparing en meer emissiereducties. Ondernemingen van hun kant hebben door de maatregelen in de VS zicht op een meer gelijk speelveld en kunnen volop inzetten op de energietransitie, niet op het afremmen van de noodzakelijke verandering.”

Klimaatbeleid