Pleidooi voor energiebesparing

Op 4 februari discussiëren de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese lidstaten over de Europese energiestrategie. Ze doen dit in Brussel op een bijzondere Europese Energieraad onder leiding van Europees president Herman Van Rompuy. Volgens de laatste projecties zal Europa tegen 2020 slechts 9% energie besparen. Hiermee staan we ver van de vooropgestelde 20%. De vrijwillige maatregelen bereiken hun doel dus niet. Daarom vragen Bond Beter Leefmilieu en de andere Belgische milieuorganisaties om bindende doelstellingen voor energiebesparing. 

Energiebesparing blijft het zwakke broertje binnen het Europese energie- en klimaatbeleid. Voor energiebesparing werd, in tegenstelling tot voor CO2 en hernieuwbare energie, geen bindende doelstelling vooropgesteld. Het nieuwe Europese energie-efficiëntieactieplan laat bovendien nog steeds op zich wachten. De bijzondere energieraad kan en moet dan ook een krachtig signaal geven en het energie-efficiëntievraagstuk bovenaan de Europese agenda plaatsen.

De Belgische milieu-organisaties stuurden een brief naar ontslagnemend premier Leterme en onze federale en gewestelijke energieministers, met een oproep voor een doortastender Europees energiebesparingsbeleid. Als milieubeweging pleiten we voor een bindende energiebesparingsdoelstelling. Ook het Europees parlement vraagt dit, We beseffen dat een doelstelling alleen geen wondermiddel is, maar zijn ervan overtuigd dat een bindende energiebesparingsdoelstelling wél kan helpen om het energiebesparingspotentieel in Europa veel beter te ontsluiten.

Energiebesparing