Pleidooi voor groene en sociale Europese groeistrategie

De milieubeweging, vakbonden, Noord-Zuid beweging en armoedeorganisaties vragen samen aan de regering om niet uitsluitend te focussen op economische groei en financiële stabiliteit bij de uitvoering van de Europese strategie 2020. Een Europese groeistrategie kan alleen maar slagen als ze ook sociaal inclusief is en de ecologische grenzen bewaakt.

Elke Lidstaat moet jaarlijks een nationaal hervormingsprogramma opmaken, gericht op de realisatie van de doelstellingen van de Europese 2020 strategie. Met het oog op de voorbereiding van het Belgische hervormingsprogramma voor 2013 maakte het Belgisch platform Europa 2020, bestaande uit vakbonden, milieubeweging, Noord-Zuid-beweging en netwerken armoedebestrijding een gemeenschappelijke tekst over aan Premier Di Rupo, onder de titel: “Europa moet ook sociaal en ecologisch”. De tekst bevat een evaluatie van de vorige hervormingsprogramma’s en de aandachtspunten voor de toekomst.

De organisaties pleiten concreet ondermeer voor een daadkrachtig intern klimaatbeleid, een ambitieus energiebesparingsbeleid, vergroening van fiscaliteit, evenwichtige verhoging van de werkzaamheidgraad, een onderwijsstrategie die investeert in iedereen, een transparant en doelmatig innovatiebeleid, aandacht voor inkomensarmoede en -ongelijkheid. Ze stellen uitdrukkelijk de vraag aan de Belgische overheden om Europees het voortouw te nemen voor een ander ontwikkelingsmodel en om hun verantwoordelijkheid op te nemen ten opzichte van de rest van de wereld.

Windenergie