Problemen met kerncentrales krijgen een staartje

Doel 1, de oudste kerncentrale van ons land, stopte zondag met draaien. De centrale moest na veertig jaar dienst sluiten, in lijn met de wet op de kernuitstap. Als het van de federale regering afhangt, is dit echter niet voor lang: ze besliste vorige week dat de centrale binnenkort weer open moet en het liefst voor tien jaar extra. De problemen met onze kerncentrales waren nochtans nog nooit zo pertinent.

Vrijdag kwam aan het licht dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 veel meer scheurtjes hebben dan aanvankelijk gedacht. Bovendien waarschuwen internationaal gerenommeerde experts ervoor dat de zogenaamde “scheurtjes” nog verder kunnen openen en daardoor aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Zij pleiten er daarom voor om alle kerncentrales wereldwijd aan bijkomende tests te onderwerpen.

Het verhaal van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 krijgt zo nog maar eens een staartje. Nu de onduidelijkheid over de veiligheid van deze centrales blijft aanslepen, overweegt Electrabel zelfs om één kerncentrale op te offeren voor verder onderzoek. De blijvende onzekerheid over de veiligheid van deze kerncentrales, kan niet langer blijven duren.Als na al die jaren onderzoek er nog steeds geen garantie  is dat de centrales veilig kunnen functioneren, blijven ze beter dicht.

Kernuitstap