Reactie Bond Beter Leefmilieu op voorstel btw-verlaging Open VLD minister De Croo

Open VLD minister De Croo Oost-indisch doof voor aanbevelingen Europa

Brussel, 4 november 2013 - Volgens Open VLD minister Alexander De Croo is een lagere btw op elektriciteit ‘het enige wat nog kan’ als relancemaatregel. Bond Beter Leefmilieu is verwonderd over de kortzichtigheid van de minister en stelt een veel minder gecontesteerde maatregel voor: investeren in energiebesparing in gebouwen. Dat geeft ademruimte aan de noodlijdende bouwsector, zorgt voor een cruciale daling van ons energieverbruik en de daarmee gepaard gaande hoge energiefactuur. 

Een nieuw rapport over de effecten van een btw-verlaging op elektriciteit sterkt Open VLD om de sp.a bij te treden in haar pleidooi voor deze relancemaatregel. Dat een lagere heffing op elektriciteit regelrecht ingaat tegen aanbevelingen van Europa, wordt door de De Croo smalend van tafel geveegd. Volgens de minister “vindt Europa een lastenverlaging belangrijker dan een tax shift.” Bond Beter Leefmilieu herinnert eraan dat de Europese Commissie België al verschillende malen de opdracht gaf om haar fiscaliteit te vergroenen. Vorige maand herhaalde de Commissie haar stelling dat een verlaging van de btw op elektriciteit haaks staat op het Europese beleidsadvies om de fiscale druk te verschuiven van arbeid naar consumptie. 

Volgens De Croo leidt een lagere energieprijs niet tot een hoger verbruik. “Het is merkwaardig dat een liberale partij niet meer gelooft in de logica van prijszetting”, aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. Verschillende studies bevestigen dat een lagere prijszetting op energie, zal leiden tot een hoger verbruik. Het is onbegrijpelijk dat politici openlijk pleiten voor dergelijke maatregel in deze tijden van klimaatverandering. “Bovendien is een hoger energieverbruik nefast voor onze bevoorradingszekerheid. Onze politici zouden beter werk maken van een grootschalig investeringsprogramma voor energiebesparing in gebouwen. Dat is een echte structurele relancemaatregel die zorgt voor een betaalbare energiefactuur én voor jobs. Zo kan ze gevolg geven aan de noodkreet van de noodlijdende bouwsector, die roept om relancemaatregelen voor energiebesparing in gebouwen.” 

Energiebesparing