Reactie op het Vlaamse Klimaatbeleidsplan 2013-2020

De afgelopen maanden sleutelde de Vlaamse regering aan haar Klimaatbeleidsplan voor de komende 8 jaar (2013-2020). Maar veel verbetering heeft dat niet opgeleverd. Vlaanderen zal volgens haar eigen cijfers met het aangepaste plan nog steeds veel te veel broeikasgassen uitstoten in de komende 8 jaar, in de sectoren die buiten het Europese emissiehandelsysteem vallen.

Een eerder goedgekeurde versie van het plan kwam op 10 miljoen ton te veel emissies uit in de de sectoren waarvoor het plan verantwoordelijk is. (niet-ETS: transport, gebouwen, landbouw en kleine industrie) Dat is in de nieuwe versie teruggebracht tot 9 miljoen ton.  Hoewel de adviesraden MINA, SERV en SALV eensgezind voor bijkomende maatregelen vraagden om de broeikasgasemissies terug te dringen, levert de Vlaamse regering slechts een tiende van de benodigde inspanning.

“De Vlaamse regering is als een brandweer die enkele kamers komt blussen en dan weer vertrekt. Ze doet niet de moeite om het hele huis te blussen, waardoor haar inspanningen het gevaar niet wegnemen. Het is simpel: Vlaanderen doet haar deel van het werk, om ontsporende klimaatverandering te voorkomen, niet. Zo zet ze de toekomst van de regio letterlijk op het spel: Vlaanderen is erg kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering,” zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

“Samen met het klimaatplan is een nieuwe regeling goedgekeurd om bedrijven (tot driemaal te veel) te vergoeden voor de doorgerekende CO2 kost in elektriciteit. De modaliteiten van die regeling staan volgens de milieubeweging haaks op een goed klimaatbeleid. De uitstoot wordt niet op een kostenefficiënte manier teruggebracht en de lasten komen enkel bij de gezinnen te liggen. De milieubeweging verzet zich uitdrukkelijk tegen die verder uitholling van het klimaatbeleid,” zegt Jan Vandermosten van WWF.

Klimaatbeleid