Rechtszaak tegen het non-akkoord tussen Belgische regering en Suez

Eind vorig jaar gooide onze regering het op een akkoordje met de energiereus GDF Suez (Electrabel). In een protocolakkoord beloofde onze regering aan de energiereus dat ze hun kerncentrales langer mogen openhouden dan voorzien in de wet op de kernuitstap. Zoals we eerder al schreven, stelt dit protocolakkoord juridisch niets voor. De CREG stelde dit akkoord al openlijk in vraag.  

Vier milieuorganisaties (Vrienden van de Aarde, APERe, vzw Grappe en Nature et Progrès) zijn nu naar de rechter gestapt om het akkoord te laten vernietigen. Hiermee zetten ze een eerste stap om de federale regering ervan te overtuigen om op haar beslissing terug te keren. De organisaties willen aantonen dat het akkoord tussen de Belgische regering en GDF Suez over het langer openhouden van de oudste kerncentrales tot 2025, onwettig is. Vorige week vond voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de eerste zitting van het proces plaats.

Minister Magnette wil het protocolakkoord in wetgeving omzetten door een wet voor een levensduurverlenging van de kerncentrales door het parlement te laten goedkeuren. Volgens de advocaat van de vier milieuorganisaties, zou een nieuw wetsontwerp om de uitstap uit de kernenergie te vertragen, afwijken van een grondwettelijk recht van 2003, dat de bescherming van een gezond leefmilieu waarborgt door middel van de  ‘stand still’-verplichting.

Er zijn overigens nog tal van andere, voor de hand liggende, redenen waarom een verlenging van de levensduur van de 3 oudste kerncentrales met 10 jaar niet gerechtvaardigd is. Het Gemix- rapport, dat door minister Magnette besteld werd om de verlenging van de levensduur te verantwoorden, is immers gemanipuleerd. De conclusie van de Gemix-studie dat er een bevoorradingsprobleem zou kunnen zijn na 2015, is gebaseerd op foute gegevens. Volgens de CREG zijn daarvoor geen aanwijzingen. Wel zal er maximaal ingezet moeten worden op een verbetering van onze energie-efficiëntie, de meest verstandige en noodzakelijke manier om onze klimaatdoelstellingen te halen. En dat heeft minister Magnette blijkbaar nog steeds niet begrepen. 

Kernuitstap