Regering kan onbetrouwbare kerncentrales niet langer negeren

Het onverwacht stilvallen van Doel 3 is de spreekwoordelijke druppel. Onze oude kerncentrales laten het voortdurend afweten. “De centrales zijn niet alleen een bron van risico’s en onzekerheid. Ze staan ook in de weg van elk toekomstgericht energiebeleid.” zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Wanneer zeggen de regeringspartijen dat het genoeg is geweest? Gaan we Electrabel echt verder laten dobbelen met onze energievoorziening?”

Onze oosterburen vertrouwen het zaakje niet meer. Nog geen dag nadat de Duitse milieuminister Barbara Hendrickx vroeg om scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 te sluiten omdat er blijvende vragen zijn over hun veiligheid, werd Doel 3 - alweer - onverwacht stilgelegd. Luttele uren eerder bleek dat Doel 1 minstens tot eind mei buiten strijd is door problemen met de vermogensregeling.

Dat onze federale regering en haar energieminister het beleid volledig baseert op deze aftandse logge centrales, smaakt eens zo bitter. De blijvende onzekerheid in ons energielandschap was nog nooit zo groot. “Het wordt hoog tijd dat onze politici kleur bekennen”, aldus Sara Van Dyck. “Willen ze een zekere energievoorziening die zich inschrijft in de toekomst? Dan moeten onze overbodige kerncentrales sluiten.” Het ELIA rapport dat gisteren verscheen bevestigt: door te blijven aanmodderen met overbodige kerncentrales, fnuiken we alle toekomstgerichte investeringen. De regering creëert zo het tekort. En, als klap op de vuurpijl slaan we een mal en onbetrouwbaar figuur bij de buurlanden.

Kernuitstap