Regering mag zich niet laten chanteren door Electrabel

Onze regering dreigt te zwichten voor de chantagepraktijken van Electrabel, dat zelf een bevoorradingsprobleem inzake energie heeft gecreëerd. Het is wraakroepend om op basis van een onafgewerkt en gelekt rapport te pleiten voor een levensduurverlenging van de kerncentrales. De sluiting van de oude kerncentrales in 2015 is mogelijk. Het is gewoon een kwestie van politieke wil. Dat is het standpunt van de milieu-organisaties BBL, Greenpeace, IEW en WWF , de initiatiefnemers van Stop&Go.

Dat er vandaag tussentijdse resultaten van het rapport van het directoraat-generaal Energie naar de pers gelekt worden, is geen toeval. Dit ruikt naar een een-tweetje tussen de nucleaire sector en de politiek. Wil de regering de kerncentrales sluiten? Dan moet ze het heft eindelijk in eigen handen nemen en werk maken van maatregelen om een sluiting mogelijk te maken. Mist blijven spuien met onderzoeksrapporten, waarin alles staat of valt met de gehanteerde aannames, zet geen zoden aan de dijk. De jarenlange onduidelijkheid over de sluiting van de kerncentrales verziekt het investeringsklimaat voor de nieuwe elektriciteitsproducenten.

Onze politici moeten tonen dat ze bereid zijn om het regeerakkoord uit te voeren en een einde te maken aan onze afhankelijkheid van deze verouderde en onveilige energiebron. Door de sluiting van de bestaande centrales af te stemmen op de uitfasering van kernenergie en werk te maken van energiebesparing en een betere interconnectie met de buurlanden, kunnen we nu kiezen voor een duurzame toekomst.

Oplossingen die op korte termijn de bevoorraderingszekerheid verzekeren:

- Een energiebesparingspotentieel van 4TWh tegen 2015. Dit kan op korte termijn, zonder grote kosten en zonder verlies van comfort.
- Binnen 2 jaar heeft Nederland een overcapaciteit van 25 %. De regering moet afspraken maken met Nederland en investeren in een betere stroomtransportcapaciteit. België is geen eiland.
- Een tweede hydro-installatie in Coo, als bijkomende opslagcapaciteit voor piekmomenten. 
- Een investering in nieuwe productiecapaciteit, zoals hernieuwbare energiebronnen en efficiënte gascentrales, zoals stoom-en-gascentrales en warmtekrachtkoppelingcentrales.

Kernuitstap