Regering schiet met onnodige levensduurverlenging in eigen voet

"Een levensduurverlenging van Tihange 1 met tien jaar is onaanvaardbaar en helpt de bevoorradingszekerheid niet vooruit. Integendeel. Het houdt een ongunstig investeringsklimaat voor duurzame alternatieven in stand. De sluiting van Doel 1 en 2 in 2015 kan het proces naar een volledige kernuitstap in gang zetten, maar de beslissing om Tihange 10 jaar langer open te houden, zet hier een serieuze domper op", zeggen de milieuorganisaties BBL, Greenpeace, IEW en WWF, initiatiefnemers van het platform Stop and Go.

Een levensduurverlenging van 10 jaar, al is ze maar partieel, zet een rem op de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie. Door een onflexibele kerncentrale langer open te houden, zullen we geconfronteerd blijven worden met een overschot aan elektriciteitsproductie in de zomer. Bovendien dreigt deze levensduurverlenging het investeringsklimaat voor de noodzakelijke nieuwe flexibele gascentrales te fnuiken.

"De regering roept goedbedoelde flankerende maatregelen, zoals het veilen van nucleaire capaciteit en stimuleren van nieuwe gascentrales, in het leven. Maar zolang deze niet gepaard gaan met een volledige uitvoering van de wet op de kernuitstap, zijn ze niet meer dan symptoombestrijding", zegt Sara Van Dyck van BBL.

"Een centrale van meer dan 40 jaar oud tien jaar langer open houden brengt bovendien risico’s met zich mee", stelt Eloi Glorieux van Greenpeace. "Het geld dat nu gestoken wordt in het upgraden van een onveilige oude centrale zou veel beter geïnvesteerd worden in energiebesparing en hernieuwbare energie."

"Om de lovenswaardige beslissing om alle kerncentrales tegen 2025 te sluiten effectief te realiseren, moet de regering dit vandaag al voorbereiden", zegt Jan Vandermosten van WWF. "De regering moet nu resoluut kiezen voor hernieuwbare energie en energiebesparing. Enkel zo kan ze haar beslissing tot een volledige kernuitstap tegen 2025 tot een succes maken." 

Kernuitstap