Regering veegt voeten aan regeerakkoord

Gisteren besliste de federale regering dat ze onze oudste kerncentrales, Doel 1 en Doel 2, tien jaar langer wil openhouden. Met deze beslissing veegt ze haar voeten aan haar eigen regeerakkoord. Daarin staat immers dat er eerst meer duidelijkheid moet zijn over de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2, alvorens er een besluit kan genomen worden over het lot van Doel 1 en Doel 2. Deze week bleek echter dat het nog maanden kan duren vooraleer er beslist kan worden over een mogelijke heropstart van de scheurtjesreactoren. De regering kiest nu eieren voor haar geld en verlengt de levensduur van Doel 1 en Doel 2 met tien jaar. Indien Doel 3 en Tihange 2 volgend jaar toch terug opengaan, zullen zo weer alle kerncentrales van ons land draaien. Dit bevestigt dat de regering geen kernuitstap wil, maar aan de hand loopt van Electrabel.

De regering wil Doel 1 en Doel 2 dan wel langer openhouden, ze kan dit niet zomaar beslissen. Het is het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) dat het laatste woord heeft. Het FANC zal moeten oordelen of een levensduurverlenging mogelijk is en welke investeringen daarvoor nodig zijn. Electrabel spreekt over minstens 700 miljoen euro. Maar zelfs met deze grote investeringen, is het langer openhouden van Doel 1 en Doel 2 onverantwoord. Door hun verouderde ontwerp is het onmogelijk om de centrales tot op een veiligheidsniveau te brengen dat het post-Fukushima tijdperk vereist. De centrales zullen dan ook enkel langer open kunnen blijven als het FANC een oogje toeknijpt.

Met een levensduurverlenging van onze oudste kernreactoren, speelt onze regering een spelletje Russische roulette. Uit een recente studie blijkt dat een kernramp in Doel tot 1400 miljard euro kan kosten en de facto zal zorgen voor het failliet van België. Bovendien zet onze verslaving aan kernenergie een rem op de broodnodige investeringen in hernieuwbare energie en flexibele gascentrales. Eén ding is zeker. Het vasthouden aan oude en onbetrouwbare kerncentrales zal de bevoorradingszekerheid er niet op vooruit helpen. 

Kernuitstap