Regering ziet het licht: (even) zekerheid voor wie voor zonnepanelen kiest

De Vlaamse meerderheidspartijen bereikten een akkoord over de invoering van de digitale meter. Deel daarvan: een compensatiemechanisme voor mensen met zonnepanelen. Hiermee geven de beleidsmakers het vertrouwen aan investeerders in zonne-energie. En dat is nodig ook; als we de klimaat- en energiedoelen willen halen, zullen er tegen 2030 tot drie keer meer zonnepanelen moeten liggen in Vlaanderen. Het is belangrijk dat er nu ook op de langere termijn een gegarandeerd rendement komt voor mensen met zonnepanelen, ook voor zij die meer produceren dan wat ze zelf verbruiken.

Mensen die vóór 2021 zonnepanelen plaats(t)en hebben met deze afspraken zekerheid. Concreet zal iedereen die vóór 2021 investeerde in zon, kunnen kiezen tussen verschillende opties. Een van die opties: blijf genieten van je ‘terugdraaiende teller’, nog maximaal vijftien jaar lang. Je meter draait dan virtueel terug in functie van de zonne-energie die je produceert. Om toch bij te dragen aan de netkosten, betaal je het ‘prosumententarief’ in functie van de capaciteit van je omvormer. 

Nieuw bij de digitale meter is dat je nu ook voor een alternatief systeem zult kunnen kiezen. Daarbij betaal je netkosten in functie van je effectieve netgebruik. Als je veel van je zelfgeproduceerde zonne-energie gebruikt, dan ben je volgens de Vlaamse Energieregulator beter af zijn met dit systeem. Het is de interessantste optie voor mensen met thuisbatterijen of met elektrische wagens die overdag de eigen zonneproductie kunnen gebruiken bijvoorbeeld.

Nood aan duidelijkheid op lange termijn voor zoveel mogelijk zon

De zekerheid die nu op korte termijn geboden wordt, is een goede zaak. Maar ook op de langere termijn moet er een goed rendement voor zonne-energie blijven. Ook voor zij die meer produceren dan ze zelf verbruiken. Het is jammer dat vandaag goed georiënteerde daken vaak maar voor de helft benut worden omdat de installatie van zonnepanelen vooral gestuurd wordt in functie van het eigenverbruik. 

Een sterke groei in hernieuwbare energie is op korte termijn zo noodzakelijk dat alle goed gelegen daken ten volle moeten benut worden. Daarom is het belangrijk dat de regering snel ook werk maakt van instrumenten die dit stimuleren. Zo zal ze bijvoorbeeld een terugleververgoeding voor zonnestroom in het leven roepen. Belangrijk is dat deze een gegarandeerd rendement biedt voor de zonne-energie die je op het net zet. 

Daarnaast moeten instrumenten zoals zonnedelen, waarbij je je overschot aan zonne-energie kan delen met je buren, het investeren in zon nog aantrekkelijker maken. Tot slot moet ook de regulator er mee voor zorgen dat investeren in hernieuwbare energie loont. De invoering van een capaciteitstarief mag eigenaars met zonnepanelen en gebruikers van elektrische toepassingen zoals warmtepompen of elektrische voertuigen dan ook niet afstraffen. 

Zonne-energie

Meer over Zonne-energie