Resultaat klimaattop Genève: meer tekst, minder vooruitgang

Van 8 tot 13 februari kwamen delegaties van over de hele wereld samen in Geneve om het klimaatakkoord van Parijs voor te bereiden. Ondanks de positieve sfeer en een procedure die transparantie en betrokkenheid versterkt, werd er inhoudelijk maar weinig vooruitgang geboekt.

Het VN-klimaatsecretariaat stelde de akkoordtekst van Lima open voor inbreng van de delegaties om zo de betrokkenheid en vertrouwen, dat op een vorige klimaattop wel eens ontbrak, te vergroten. De onderhandelingen vonden dan ook plaats in een constructieve sfeer. Steeds meer landen zijn vragende partij voor een lange termijndoelstelling en er was sprake van een duidelijke bereidheid om vooruitgang te boeken.

Op die manier breidde de unaniem aangenomen tekst echter uit van 36 naar 88 pagina’s. De uitbreiding van die inhoud is een uitstel van cruciale beslissingen: door de toevoegingen worden belangrijke discussies niet uitgeklaard, maar op de lange baan geschoven.

Uitbreiding inhoud heropent discussie

Om de klimaatopwarming te beperken tot onder de 2 graden, gaan landen een ‘nationaal engagement’ aan. De inhoud van die engagementen moeten landen in de periode tussen maart en juni kenbaar maken. Sommige landen vinden het belangrijk dat er enkel een akkoord komt over de vermindering van broeikasgassen, andere willen ook bepalingen over klimaatfinanciering en adaptatie.

De tekst die uit de laatste klimaatdonderhandelingen voortkwam, het zogenaamde Lima-akkoord, geeft nog veel ruimte aan de inhoud van die landenengagementen. Om knelpunten tussen ontwikkelings- en ontwikkelde landen weg te werken, werd de tekst net voor de eindmeet gereduceerd tot een aantal algemene stellingen.

Die stellingen hebben nu in Geneve verschillende concrete invullingen gekregen. Omdat echter elk land zijn visie aan de tekst toevoegde, staan de knelpunten die Lima met vaag taalgebruik omzeilde, nu weer ter discussie.

Europese positie

De EU spoort grote economieën aan om zo snel mogelijk de bijdragen in emissiereducties voor te stellen. Bovendien stelt ze financiële steun beschikbaar om ook de ontwikkelingslanden zo ver te krijgen.

Klimaatbeleid