Revival kernenergie is een mythe

De Duitse regering besliste deze week om de levensduur van haar kerncentrales te verlengen. Onder het mom van bevoorradingszekerheid en de nood aan betaalbare energie mogen de kerncentrales in Duitsland 8 tot 14 jaar langer openblijven. Meteen sprak de Standaard van een ‘revival van de kernenergie’. Dit deed ons toch even de wenkbrauwen fronsen.

Voor wie er nog aan moest twijfelen: kernenergie is een technologie van vijftig jaar terug. Het vorige week verschenen wereldjaarrapport over nucleaire energie toont aan dat de wereldwijde kernenergieproductie marginaal is (vijf procent van het wereldwijde finaal energieverbruik) en bovendien al jaren afneemt. Jaarlijks gaan er met andere woorden veel meer centrales uit bedrijf dan dat er nieuwe in gebruik worden genomen. Dit is niet verwonderlijk. De bouw van nieuwe kerncentrales is zo duur dat het economisch een onverstandige keuze is (zie http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/480/11924 en http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/426/11236 ). Het rapport stelt dan ook dat alles wijst op een uitfasering van kernenergie, terwijl energie-efficiëntie en hernieuwbare energie een booming business zijn.

 

De zogenaamde ‘revival’ van kernenergie is niet meer dan een serie politieke beslissingen waarvan de latere uitvoering telkens zeer twijfelachtig is. Kernenergie is in werkelijkheid een vorm van onflexibele centrale energievoorziening die totaal  niet meer past in de hedendaagse visie op een decentraal en flexibel hernieuwbare energienetwerk (zie http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/502/12214).

Dat de achterhoedegevechten rond deze marginale stroombron blijven woeden, wekt geen verwondering. Meer dan een energieproducent zijn afgeschreven kerncentrales bronnen van immense rijkdom geworden voor wie ze in bezit heeft (en van structurele verarming voor de rest van de samenleving). Met die rijkdom kan al enig gespin worden georganiseerd en kunnen regeringen tot welwillendheid worden aangezet. Dat is zo in Duitsland, dat is ook het scenario waar nucleaire gigant Electrabel in België van droomt. Maar dan moet wel eerst de wet op de kernuitstap worden geschrapt, en daar is ondanks alle pogingen de voorbije 7 jaar niets van gekomen.

Toch roepen heel wat Belgische partijen op om de onverstandige Duitse beslissing om kerncentrales langer open te houden in ook in België te volgen. Volgens N-VA en CD&V is er geen “even goedkoop alternatief dat de energiebevoorrading kan garanderen” en moet er opnieuw gepraat worden over een levensduurverlenging van de kerncentrales. Ook het bedrijfsleven sluit zich maar al te graag aan bij de vraag om het Duitse voorbeeld te volgen. Volgens hen levert het openhouden van de centrales veel – gemakkelijk – geld op dat broodnodig is voor de besparingsoperatie van de toekomstige federale regering.

Ook al wil een gemanipuleerde studie ons het tegendeel bewijzen, de bevoorradingszekerheid is geen issue. Zijn de voorstanders van een verlenging van de levensduur van de kerncentrales dan gewoon op zoek naar een gemakkelijke melkkoe? Dan hebben ze het bij het verkeerde eind.

Electrabel maakt al jaren miljardenwinsten op de kap van de consument. Er is geen verlenging van de levensduur van de kerncentrales nodig om die winsten terug te vorderen. Volgens een studie van de CREG bedragen die monsterwinsten uit het verleden jaarlijks bijna 2 miljard. Een wettelijk initiatief om die onterechte winsten ter recupereren, zorgt voor middelen die we kunnen inv esteren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Het is immers enkel door te investeren in een verminderde energieafhankelijkheid dat we ook op termijn onze energiefactuur kunnen drukken. Een verlenging van de levensduur van de kerncentrales zorgt er bovendien voor dat onze energiefactuur gedicteerd wordt door één energiebedrijf. Dankzij het langer openhouden van de kerncentrales wordt de monopoliepositie van Electrabel bestendigd en krijgen nieuwe investeerders geen kans.

Als de regering geld nodig heeft, dan zijn er daarvoor veel eenvoudigere manieren. Ze zou ervoor kunnen kiezen voor investeringen in de toekomst in plaats van cadeautjes te schenken aan de nucleaire sector. De aftredende regering slaagde erin om, tijdens lopende zaken (!), maar eventjes 60 miljoen euro tevoorschijn te toveren om de nucleaire sector te ondersteunen. Die middelen zullen, ondanks de lege staatskas, ingezet worden voor het  Myrrha-project, dat is het onderzoek naar de nucleaire ‘steen der wijzen’, de zogenaamde 4e generatie kernenergie. Het is niet de eerste keer dat overheidsgeld in de bodemloze nucleaire put wordt gedumpt. Al in de jaren ’80 verdwenen honderden miljoenen in de bodemloze put van de toenmalige nucleaire fata morgana,  de ‘snelle kweekreactor’ van Kalkar. U moet beslist eens kijken wat er van die centrale geworden is. Klik achtereenvolgens op volgende linken en geniet …

Link 1: http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article653455.ece/Kweekreactor_Kalkar_moet_pretpark_worden

Link 2: http://www.wunderlandkalkar.eu/nl/

(en kom binnen 10 jaar nog eens terug om Wunderland Myrrha te bezoeken)

Kernuitstap