Ringland voor vlotter verkeer, meer ruimte en gezonde lucht in Antwerpen

Deze week donderdag werden op een druk bijgewoonde studiedag in De Singel de plannen voor ‘Ringland’ uit de doeken gedaan. Het zeer degelijk onderbouwde plan voor Ringland stelt in essentie voor om de bestaande ring in Antwerpen te overkappen en aparte tunnels te voorzien voor het doorgaande en voor het lokale verkeer, wat de verkeersstromen vlotter maakt. Vervolgens kan de Singel verplaatst worden naar het dak van deze ring. Zo komt veel ruimte vrij voor groenontwikkelingen, wonen, sport en recreatie, openbaar vervoer,... Door de uitlaatgassen in de tunnels te zuiveren, komt Ringland ook de Antwerpse luchtkwaliteit ten goede. Zowel op vlak van capaciteit, mobiliteit, luchtkwaliteit, stadsontwikkelingsperspectieven en kostprijs scoort Ringland beter dan de Oosterweelverbinding.

De initiatiefnemers van Ringland pleiten dan ook voor een omkering van de prioriteiten van de Vlaamse regering. Omdat de leefbaarheid  en de volksgezondheid in Antwerpen op korte termijn moet verbeteren, moet die overkapping eerst gerealiseerd worden. Na realisatie daarvan, kan een eventuele derde oeververbinding volgen, als sluitstuk van het hele verhaal.

Bond Beter Leefmilieu steunt ten volle het initiatief Ringland. Dit project zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit en biedt tegelijk een oplossing voor de mobiliteitsproblemen rond Antwerpen. Met de Oosterweelverbinding blijven de Antwerpenaren veroordeeld tot een (verkort) leven in ongezonde lucht. 

Vanaf 21 maart tot de verkiezingen hijsen de initiatiefnemers elke dag de vlag, om 17u00 aan de afrit Borgerhout. Verenigingen, sportclubs en scholen rondom de Ring worden uitgenodigd om mee de vlag komen hijsen. BBL doet alvast mee en zal binnenkort de vlag planten langs de ring!  


 

Luchtkwaliteit