Schaliegas en milieubeleid

Gedelegeerd bestuurder van Essenscia Yves Verschueren pleit vandaag in De Standaard om het milieu- en klimaatbeleid niet verder aan te scherpen. De chemische industrie moet immers de concurrentie aangaan met sites in de VS en China. Die beschikken door de ontginning van schaliegas en –olie over structureel goedkopere energiebronnen dan de Europese industrie. Mathias Bienstman, beleidsmedewerker klimaat van Bond Beter Leefmilieu, waarschuwt geen overhaaste conclusies te trekken uit die fundamentele veranderingen in het energielandschap.

“Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorziet in haar jongste Outlook inderdaad dat de VS voor vele jaren over goedkopere energiebronnen zal beschikken dan Europa. De gasprijs ligt er door de ontwikkeling van schaliegas nu al een stuk lager. De opkomst van schalieolie en olie uit teerzand zal die evolutie nog versterken. Maar het Energie Agentschap verbindt er een heel andere conclusie aan dan Essenscia. Omdat de EU niet kan concurreren met die goedkope energiebevoorrading moet het maximaal inzetten op energie-efficiëntie. Dat betekent nog meer dan nu werk maken van een sterk klimaat-, innovatie- en energiebesparingsbeleid. De zwakke energiebeleidsovereenkomsten die onlangs door de Vlaamse regering werden goedgekeurd, zullen daar alvast niet voor zorgen.”

“Bovendien heeft het klimaatbeleid de komende jaren een verwaarloosbare impact op de concurrentiepositie van de chemische industrie. Die industrie is beschermd tegen carbon leakage en krijgt de volgende handelsperiode van de ETS (2013-2020) het gros van haar emissierechten gratis toebedeeld. Bovendien beschikken grote chemische bedrijven zoals BASF nog over een aanzienlijk overschot aan emissierechten uit de vorige handelsperiode beschikken.”

“Meer fundamenteel stelt zich de vraag wat oplossingen zijn op de lange termijn. Iedereen is het erover eens dat een klimaatakkoord dat ook de VS en de opkomende landen bindt, een gelijk speelveld creëert voor de industrie. Binnen de klimaatonderhandelingen is afgesproken om dat akkoord de komende drie jaar te onderhandelen en te laten ingaan vanaf 2020. Als er één iets is dat de slaagkansen van een klimaatakkoord verhoogt, is het de voortrekkerspositie van de EU. Als de chemische industrie, die zich een duurzaam imago aanmeet, pleit voor zwakke klimaatdoelstellingen schiet ze op termijn in haar eigen voet.”

Desinvestering uit fossiele energie