Schaliegasvrij Vlaanderen

“Wij, schaliegasvrij”. Dat is de slagzin van de petitie die Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Sp.a)  vorige week lanceerde. Met  haar oproep wil ze duidelijk maken dat er voor schaliegas geen plaats is in Vlaanderen. Ze wijst erop dat schaliegas slecht is voor milieu en klimaat en wil naar het voorbeeld van de schaliegasvrij-verklaarde gemeenten en provincies in Nederland te werk gaan voor een schaliegasvrij Vlaanderen. Bond Beter Leefmilieu gaat nog een stapje verder en ondersteunt deze petitie. Sterker nog, we pleiten er meteen voor om ook voor op te roepen tot een steenkoolgasvrij Vlaanderen. Er liggen immers al zeer concrete plannen op tafel om te boren naar steenkoolgas in de Limburgse Kempen.

Kathleen Van Brempt schuift geothermie naar voor als alternatief voor schaliegas. Bond Beter Leefmilieu onderschrijft het belang van verder onderzoek naar deze energievorm. Geothermie blijft tot op vandaag zeker in Vlaanderen sterk onderbelicht en het is nodig nader te onderzoeken wat wat de mogelijkheden en risico’s van deze energiebron zijn. Maar in plaats van zo sterk in te zetten op één alternatieve energievorm, pleiten we voor een brede en evenwichtige hernieuwbare energiemix. 

Om Vlaanderen effectief schalie- en steenkoolgasvrij te krijgen, hebben we nood aan een brede coalitie. Zowel binnen als buiten de politiek. We hopen dan ook dat deze oproep van het sp.a Europees Parlementslid de partijgrenzen kan overstijgen en een breed gedragen tegenstem kan bieden aan de steeds luider klinkende vraag naar schaliegas. Het lijkt er alvast op dat het Europees sp.a parlementslid niet alleen bij Groen maar ook bij Open VLD steun moet kunnen vinden voor haar oproep. 

Desinvestering uit fossiele energie