Schauvliege breekt belofte uit regeerakkoord | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Schauvliege breekt belofte uit regeerakkoord

Erik Grietens

donderdag 21 november 2013

Tijdens de hoorzitting in het parlement werd ook ingegaan op de problematiek van de bedreigde zonevreemde bossen. Dat zijn bossen die ingekleurd zijn als woon- of industriegebied en daardoor gekapt kunnen worden. In het regeerakkoord van 2009 is opgenomen deze bossen waar nodig her te bestemmen. We keken dan ook vol verwachting uit naar het reddingsplan voor deze waardevolle, maar bedreigde bossen.

Op 5 mei 2011 vertelde minister Schauvliege dat haar plan van aanpak voor zonevreemde bossen klaar is. De minister zei dat op het symposium 'Bos voor iedereen: droom of werkelijkheid'. Het ziet er stilaan naar uit dat dit een droom zal blijven. In juni van dit jaar, ondertussen twee jaar later, verkondigde de minister opnieuw dat er een plan van aanpak is. Meer nog, het zou in september gepresenteerd worden aan het parlement. Maar dat gebeurde niet. En ook op de hoorzitting deze week herhaalde de administratie nog eens dat er een plan van aanpak is. Alleen: tot nog toe heeft niemand dat plan van aanpak gezien.

Het einde van de legislatuur komt nu stilaan in zicht. In het beste geval presenteert Schauvliege nog een plan met voornemens. Maar aangezien de procedure voor een ruimtelijk uitvoeringsplan om zonevreemde bossen te herbestemmen ongeveer één jaar beslag neemt, is het nu al duidelijk dat ze de hete aardappel doorschuift naar de volgende regering. Waarmee de belofte uit het regeerakkoord wordt gebroken.