Shadowlands toont herinneringen aan Fukushima

De Nederlandse National Geographic-fotograaf Robert Knoth en zijn landgenote journaliste Antoinette de Jong doorkruisten de streek rond Fukushima in Japan om er de gevolgen van de kernramp in 2011 vast te leggen. Op de beelden die zij maakten lijkt de tijd stil te staan sinds die elfde maart 2011, de dag van de  kernramp. De foto’s en ook de verhalen die de Jong optekende getuigen over de desolaatheid van het landschap en de verlatenheid van de mensen.

In naam van het platform Stop and Go haalden Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Walloniedeze internationaal vermaarde tentoonstelling naar Brussel. Je kunt ze nog bezoeken tot einde juli op het Voorplein Sint-Goedele, vlak voor de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in 1000 Brussel.

11 maart 2011. De aarde beeft op zo’n 375 kilometer ten noordoosten van de Japanse kust met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. De aardbeving brengt een tsunami of vloedgolf op gang die met enorm geweld een muur van tien meter hoge golven op de kust van Fukushima doet inbeuken. De kerncentrale van Fukushima Daiichi kreunt onder het natuurgeweld: de reactoren slaan op tilt, het afkoelingssysteem wordt fataal geraakt en binnen de kortste keren is er sprake van een megaramp, een ramp van niveau 7, de hoogste categorie op de internationale schaal van kernrampen.

Meer dan 20.000 Japanners komen om het leven door de aardbeving en de erop volgende tsunami. Het is nu nog niet bekend hoeveel vrouwen een miskraam zullen krijgen, hoeveel kinderen er geboren zullen worden met ziektes en aangeboren afwijkingen, hoeveel gevallen van kanker er zullen opduiken als gevolg van de radioactieve neerslag van Fukushima. Wat we wél weten, is dat elk slachtoffer er een te veel is. We weten ook al dat de streek besmet zal blijven gedurende vele jaren, waardoor ze onbewoonbaar blijft. De fototentoonstelling Shadowlands toont het spookachtige landschap dat achterbleef na 11 maart 2011.

Een aardbeving, een tsunami en een kernramp. Alvast één van die drie rampen was vermijdbaar geweest.  Om te voorkomen dat dit ooit nog opnieuw gebeurt, heeft de Belgische milieubeweging onder de koepel van Stop and Go een honderdtal verenigingen (uit de privésector, de milieubeweging, de cultuurwereld, politieke partijen en noordzuidverenigingen) samengebracht die drie eisen naar voor schuiven:

  1. Het uitvoeren van de wet op de kernuitstap met de belofte om de kerncentrales na 40 jaar gebruik te sluiten en de drie oudste reactoren stil te leggen in 2015.
  2. Het uitstippelen van een langetermijnvisie voor ons energiebeleid, met een sociaal rechtvaardige toekomstvisie, gebaseerd op 100 procent hernieuwbare energie in 2050.
  3. Het zo snel mogelijk uitvoeren van een ambitieus en coherent energiebesparingsbeleid.

Stop and Go kreeg de steun van 100.000 burgers die een petitie ondertekenden die deze 3 eisen vooropstelt.

Kernuitstap