Shoppen onder een hemel vol fijn stof

In de voorhaven van Brussel, tussen de Van Praetbrug en het viaduct van Vilvoorde, werd recent de dagnorm voor fijn stof meer dan 35 keer overschreden.Europa heeft een duidelijke regel voor fijn stof: de dagnorm - 50 microgram per kubieke meter - mag niet meer dan 35 keer in een heel jaar worden overschreden. De voorhaven van Brussel heeft daarmee de twijfelachtige reputatie om als eerste meetpunt in België de Europese grens voor een heel jaar te doorbreken. En we zijn nog maar in de maand april.

De voorhaven van Brussel is al jaren een kwetsbare plek op vlak van luchtkwaliteit. Er is veel auto- en vrachtverkeer, wat samen met de plaatselijke industrie en logistiek zorgt voor het hoge aantal overschrijdingen. De afgelopen tien jaar werd de norm hier nog nooit gehaald. En het ziet er ook niet naar uit dat de norm in de toekomst wel gehaald kan worden.

Het is namelijk uitgerekend op deze plaats dat het nieuwe shoppingcentrum Just Under The Sky gepland wordt, pal naast de Van Praetbrug. In drukke periodes verwacht Just Under the Sky 155.000 bezoekers per week, waarvan 70 % met de auto. De Van Praetbrug, een belangrijke toegangspoort tot Brussel voor het pendelend autoverkeer, is nu al overbelast.

Bovendien moet ook nog rekening gehouden worden met twee andere plannen voor shoppingcentra in de directe omgeving: het NEO-project op de Heizel en Uplace naast het viaduct van Vilvoorde. Alle drie zijn ze voor bereikbaarheid – met de auto - volledig afhankelijk van de Brusselse Ring en de A12. Die zullen nog meer en nog langere files te verwerken krijgen. Met nog meer fijn stof als gevolg.

Luchtkwaliteit Shoppingcentra