Shoppingcentra zijn beurstoppers

Vastgoedcertificaten voor winkelcentra over de periode 2001-2011 zijn veruit de beste belegging op de Brusselse beurs, volgens de zogeheten Petercam-index. Winkelcentra, zoals bijvoorbeeld Woluwe Shopping of Basilix in Koekelberg, genoten de voorbije tien jaar van een gestage waardestijging. Dergelijke vastgoedcertificaten bieden een jaarlijks nettorendement van 7 procent, wat een pak meer is dan de opbrengst van de Belgische aandelen (3%) of Belgisch overheidspapier (4%). Ook op andere beurzen blijken beleggingen in vastgoed voor winkelcentra tot de meest winstgevende te behoren.

Dit verklaart meteen ook de rush die momenteel aan de gang is om een nieuw winkelcentrum te bouwen in het noorden van Brussel. Zoals bekend liggen er momenteel drie plannen op tafel voor nieuwe winkelcentra in het noorden van Brussel: één op de Heizel (het NEO-project), één aan de Van Praetbrug (Just Under the Sky) en één aan het viaduct van Vilvoorde (het Uplace project).

Dit mogen voor beleggers dan wel zeer winstgevende projecten zijn, met alle nadelen en kosten voor de samenleving houden zij geen rekening. Op vlak van verkeer zijn deze nieuwe winkelcentra een ramp, zoals uit de mobiliteitsrapporten blijkt.

De files op de Brusselse ring zullen nog een pak langer worden, ook als er meer rijstroken worden aangelegd. Bovendien dreigen de winkelcentra de bestaande handelskernen van Brussel, Vilvoorde en Leuven zwaar te schaden.

Ter vergelijking: sinds de komst van het Waasland Shopping center aan de rand van de stad, is de leegstand in de winkelstraten van Sint-Niklaas dramatisch toegenomen. Eén op vijf winkels in de stad staat leeg, het hoogste aandeel van alle Vlaamse steden. Maar dat zal de beleggers worst wezen.

Shoppingcentra