Stedelijke en groene woning wint Ecobouwers Renovatie van het Jaar

aside

Bart Van Gasse en Yun Shi winnen de Ecobouwers Renovatiewedstrijd, met de verbouwing van hun rijwoning. De wedstrijd is een initiatief van Ecobouwers.be, een website van Bond Beter Leefmilieu over duurzaam bouwen en wonen in Vlaanderen. De prijs gaat naar de meest duurzame, betaalbare en comfortabele renovatie in Vlaanderen. De ligging in de kern, de grondige isolatie en het gebruik van hernieuwbare energie overtuigden de jury.

"Het vertrekpunt was alvast ideaal. Een woning vlakbij het centrum van Sint-Niklaas en dus niet ver van scholen, station, winkels, sporthal, speeltuin en stadspark. Zo hebben Bart en Yun geen auto nodig,” beoordeelt Jurylid Mieke Vandenbroucke van VIBE. Bart vult aan: “Door in de stad te wonen laten we zoveel mogelijk oppervlakte aan de natuur. Tegelijkertijd is op ons perceel ook de natuur welkom. Onze tuin is geen kort gemaaid gazon, maar we maakten een vijvertje van de oude badkuip, een composthoop, vele eetbare planten, een bijenhotel, een takkenhaag en een groendak.”

Onafhankelijk van fossiele brandstoffen

Bart en Yun trokken de lijn van duurzaamheid consequent door: ze isoleerden grondig en plaatsten een warmtepomp en zonnepanelen. Hierdoor zijn ze volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Een jury van professionele experten beoordeelde de verschillende kandidaturen. De woning van Bart en Yun charmeerde de jury om tal van redenen: goed materiaalgebruik, een licht en open gevoel, compact en met veel leefcomfort. Jurylid Mieke Bonnarens van Bouwunie: “Je ziet aan de kwaliteitsvolle en vlotte uitvoering dat een goede samenwerking tussen architect, aannemers en eigenaars zijn vruchten afwerpt. Bovendien is dit project een voorbeeld voor deze wijk, waar veel gelijkaardige woningen staan.”

De winnende woning is van de hand van MVC architecten, in 2010 opgericht door Nikolaas Martens en Robbe Van Caimere. Dit architectenbureau stelt duurzaamheid centraal, in samenspraak met de eisen en ambitie van de opdrachtgever. 

Alle dagen vakantiegevoel

Naast de jury konden ook bezoekers van Ecobouwers.be hun stem uitbrengen voor de “Ecobouwers prijs van het publiek”. Meer dan 1.600 mensen brachten hun stem uit. De eigenhandige renovatie met strobalen Steve en Griet uit Zandhoven wint de publieksprijs. Het gebruik van natuurlijk materialen zorgt voor een woning waar het alle dagen vakantie lijkt, en waar heel wat stemmers zelf graag zouden willen wonen.

Eervolle vermelding voor cohousingproject  “De Okelaar” in Meise

Ten slotte gaf de jury een eervolle vermelding aan het cohousingproject “De Okelaar”. Daar verbouwde een groep samen een oud klooster, een lagere school en een kleuterschool. Ze creëerden een samenhuisproject met 23 wooneenheden, 6 gastenkamers en een groot multifunctioneel paviljoen. Jurylid Mieke Vandenbroucke van VIBE: “Ook hier valt de goede ligging op; 23 extra wooneenheden dicht bij een bestaande kern op een verwaarloosde site. Door samen te bouwen kon dit project doorgedreven ecologische keuzes maken en dat aan een zeer lage kostprijs. De bewoners krijgen er veel voor terug bijvoorbeeld een gemeenschappelijke bureauruimte voor thuiswerkers, grote tuin, wasruimte en gastenkamers. Om nog wat open ruimte over te houden, zullen we in de toekomst meer en meer op deze manier moeten gaan bouwen.”

Meer informatie en beeldmateriaal over de winnende renovaties:

Energiebesparing Duurzaam bouwen en wonen VIBE Ecobouwers.be

Meer over Energiebesparing, Duurzaam bouwen en wonen