Steun de oproep tegen subsidie van kernenergie | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Steun de oproep tegen subsidie van kernenergie

Sara Van Dyck

vrijdag 9 januari 2015

Vorig jaar gaf de Europese Commissie toestemming aan het Verenigd Koninkrijk om stevige subsidies toe te kennen aan  Électricité de France (EDF) voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. De Engelsen mogen hierdoor gedurende 35 jaar een fikse toeslag op hun energiefactuur verwachten.

Door steun aan kerncentrales toe te laten, zet de Europese Commissie de deur open voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Nieuwe kerncentrales komen immers niet van de grond zonder overheidssteun.

De Oostenrijkse regering kondigde al aan om een klacht neer te leggen bij het Europese Hof van Justitie. De beslissing van de Commissie om steun aan kerncentrales toe te laten, gaat immers in tegen het Europese mededingingsrecht. De Duitse energiecoöperatie EWS Schönau roept nu om het voorbeeld van Oostenrijk te volgen door massaal klachten in te dienen. Omdat burgers  en energiecoöperaties niet naar het Hof kunnen stappen, moeten deze klachten neergelegd worden bij de Europese Commissie.

Zie jij ook liever geen gemeenschapsgeld naar de bouw nieuwe kerncentrales vloeien? Dan kan je hier aan de nieuwe Europese Commissie vragen om de toezegging voor steun aan kernenergie ongedaan te maken. Meer achtergrondinformatie vind je hier.