Stilstand van Europa in Sevilla | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Stilstand van Europa in Sevilla

Sara Van Dyck

donderdag 21 januari 2010

De oproep voor een ambitieus klimaatbeleid bij onze ministers twee weken geleden heeft niet mogen baten. Tijdens de informele milieu- en energieraad in Sevilla vorig weekend heeft Europa bevestigd haar klimaatleiderschap op te geven.

Ondanks nieuwe en zeer alarmerende wetenschappelijke inzichten en concrete engagementen van andere landen, blijven de Europese milieu- en energieministers vasthouden aan een doelstelling van 20 procent CO2 reductie tegen 2020, die eventueel kan opgetrokken worden naar 30 procent indien er vergelijkbare inspanningen van andere grote economieën op tafel komen. Een standpunt dat, zoals blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Bart Martens,ook verdedigd werd door onze Vlaamse minister van Leefmilieu Schauvliege. Het ziet er bijgevolg naar uit dat de Europese Unie eind van de maand hoogstens deze conditionele doelstelling zal inschrijven in het Kopenhagen akkoord.

De top in Kopenhagen heeft nochtans duidelijk gemaakt dat de strategie van een conditionele doelstelling van 30 procent CO2 reductie tegen 2020 niet werkt. Bovendien zal een doelstelling van 20 procent niet volstaan als bijdrage om een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Zo zal Europa steeds verder achterop geraken in het peloton. En dat terwijl Europa zelf alleen maar voordeel kan halen uit een ambitieus klimaatbeleid.