Stroomoverschotten bewijzen dat kernuitstap nodig is

Door de regen van de voorbije dagen, zou je bijna vergeten dat we tijdens het Pinksterweekend getrakteerd werden op een stevige portie zon. Die zon zorgde er voor dat de productie van groene stroom stevig de hoogte in ging. Ondertussen bleven onze kerncentrales onverstoord stroom produceren. Hierdoor produceerden we in ons land veel meer elektriciteit dan we nodig hadden op een zonnige weekenddag.

Sommigen wezen hernieuwbare energie met de vinger. Volgens hen werd het teveel aan stroom veroorzaakt door al die windenergie en zonnepanelen. De waarheid is anders. Het probleem is niet de hernieuwbare energie, wel het samengaan van quasi nietregelbare kerncentrales met variabele hernieuwbare energieproductie.

"Battle of the grids"

De stroomoverschotten van het Pinksterweekend illustreren duidelijk dat kerncentrales niet passen in een toekomst met steeds meer hernieuwbare energie. Of er nu veel vraag naar elektriciteit is of weinig, en of de wind waait of de zon schijnt, kerncentrales zullen altijd stroom produceren. Kernenergie ‘bezet’ zo altijd een deel van het net, en staat in de weg van andere, milieuvriendelijkere energiebronnen. Willen we een duurzame energietoekomst, dan zullen we moeten kiezen. Kernenergie en hernieuwbare energie gaan niet samen. Dit werd eerder ook al aangetoond in de studie “Battle of the grids”. Dat de N-VA net nu voorstelt om nieuwe kerncentrales te bouwen en oude langer open te houden “om de transitie naar een duurzaam energiesysteem te bevorderen”, deed ons dan ook even de wenkbrauwen fronsen.

Slimme netwerken

De oplossing? De kerncentrales stapsgewijs sluiten en vervangen door hernieuwbare energie, aangevuld met flexibele gascentrales die stroom kunnen produceren op momenten dat er effectief nood aan is. De uitvoering van de wet op de kernuitstap, met een sluiting van de oudste 3 kerncentrales in 2015, is dus geen overbodige luxe.Daarnaast moeten we ons netwerk inschakelen in een beter geïntegreerd en slim Europees elektriciteitsnetwerk. België is geen energie-eiland. Ook vandaag voeren we stroom in of uit naargelang de vraag en de productie van energie. In de evolutie naar een veel duurzamere energievoorziening zal die Europese interconnectie alleen maar belangrijker worden.Daarnaast moet ook veel meer geïnvesteerd worden in maatregelen om de vraag te sturen in functie van het aanbod van energie. Tot slot moet er veel meer ingezet worden op onderzoek en ontwikkeling van technologieën om energie op te slaan.

Kernuitstap