Te veel stikstof kost elke Nederlander 200 tot 1.000 euro per jaar

Nederland is, net als Vlaanderen, een hot spot voor lucht-, water- en bodemvervuiling door stikstof (NOx). De voornaamste bronnen voor deze verzurende stoffen zijn de verbranding van fossiele brandstoffen, kunstmest in de landbouw en intensieve veehouderij. Dat heeft een nefast effect op natuur en biodiversiteit. Stikstof zorgt daarnaast voor problemen aan de luchtwegen en is bovendien een ozonvormende stof, waardoor het bijdraagt aan ozonpieken.

De Nederlandse Gezondheidsraad berekende recent hoeveel de kosten bedragen voor de volksgezondheid door het te veel aan stikstof in het milieu. Voor Nederland schat de gezondheidsraad de kosten op 200 – 1.000 euro per inwoner per jaar. Het gemiddelde voor de EU bedraagt 150 – 750 euro per inwoner per jaar. Aangezien de stikstof niveaus in Nederland en Vlaanderen gelijkaardig zijn, mag je er van uitgaan dat ook de kosten in Vlaanderen gelijkaardige niveaus halen als die in Nederland.

Die kost heeft enkel betrekking op gezondheid. Daarnaast moet ook nog rekening gehouden worden met de kosten voor de achteruitgang van biodiversiteit en met de kosten voor de versnelde verwering van historische gebouwen.

Luchtkwaliteit