Tijdlijn Bond Beter Leefmilieu 2010 tot nu | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Tijdlijn Bond Beter Leefmilieu 2010 tot nu

2010

Wagens, alternatieve transportmiddelen en technologie

De WATT Roadshow trekt van maart tot oktober door 16 Vlaamse steden met een reizende expositie van diverse voertuigen met een mix van alternatieve aandrijvingen. Elektrische en alternatief aangedreven voertuigen worden getoond en kunnen uitgeprobeerd worden. De WATT Roadshow trekt meer dan 10.000 bezoekers. Daarnaast volgen ook 700 professionals een VIP infosessie voor bedrijfsleiders en vlootbeheerders. 

Tegelijk wordt vanuit de beleidswerking geschreven aan een blauwdruk van de transitie naar elektrische mobiliteit in Vlaanderen, in het kader van het actieplan ‘Vlaanderen in actie’. BBL positioneert zich hiermee als een centrale motor in een belangrijke nieuwe ontwikkeling en kan zo belangrijke klemtonen toevoegen aan het debat, met de conferentie ‘Elektrische mobiliteit 2020’ in september als hoogtepunt. 

2011

Terug naar de Tweekerkenstraat

In september is het dan zover: we kunnen terugkeren naar ons grondig verbouwd pand in de Tweekerkenstraat, dat we nu met recht en reden een lage energiekantoorgebouw kunnen noemen. We beschikken over een gebouw dat mee is in onze duurzame en vooruitstrevende visie. Het plaatje dat we veertien jaar geleden voor ogen hadden, is gerealiseerd. Ons kantoorgebouw is een voorbeeld voor vernieuwbouw in de (Brusselse) binnenstad.

2011

101.706 tegen één

Met de coalitie Stop and Go hebben we flink wat handtekeningen verzameld en die moeten aan de federale regering overhandigd worden. Makkelijker gezegd dan gedaan. De politici zijn al 491 dagen een regering aan het vormen. We moeten niet bij informateur De Wever zijn, niet bij preformateur Di Rupo, bemiddelaars Pieters en Flahaut, verduidelijker De Wever, bemiddelaar Vande Lanotte, informateur Reynders en ook niet bij onderhandelaar Beke. 

Neen: formateur Di Rupo is onze man. 

Beleidsmedewerkers Sara, Lieze en Mathias houden het sober op de t-shirt van Stop and Go, maar Grégori gaat helemaal loos als The Renewable Man, en overhandigt de handtekeningen van 101.706 Belgen die Stop zeggen tegen kernenergie en Go aan de hernieuwbare energie. Helaas zonder succes. 

2012

BBL Tweet

Bond Beter Leefmilieu zet zich aan het tweeten. En omdat Twitter van kort houdt viel al meteen de Bond uit onze naam: @BeterLeefmilieu zou het zijn. 

Een stevige inhoudelijke tweet vindt zijn weg naar onze eerste volgers. Een analyse én een oplossing in 135 tekens. De toon is meteen gezet. 

2013

Hatékony ház napok oftewel Besök et lågenergihus oftewel Skoraj ničenergijske hiše

In het najaar vinden er in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Malta, Polen, Slovenië en Zweden opendeurdagen plaats  in 673 lage energiewoningen, de zogenaamde Nearly Zero Energy Buildings. 11.258 mensen brengen een bezoek. 

De uitwerking begon al een jaar vroeger: opnieuw gaat één van onze sterke campagnes Europees en ditmaal zijn we de Europese coördinator. Wat begon als de Openhuizendagen en vervelde tot Ecobouwers vormde de basis voor een succesvolle Europese samenwerking die 2 jaar zou duren. 

2014

20.000 op twee dagen tijd

Op een weekend tijd starten we in december een petitie tegen verloning in salariswagens: vrijdag komt Mathias met het idee, maandag gaan we live. En meer tijd is er ook niet nodig om de eerste 20.000 handtekeningen te halen. Al na 2 dagen ronden we die kaap en even later eindigen we op 25.000. Een kort en krachtig signaal. Mathias: “Het idee dat er iets schort aan verloning met wagens en diesel kreeg veel bijval. We willen hierbij alle ondertekenaars bedanken. Ze hebben mee een zinvol debat over salariswagens opgestart.”

Alleen spijtig van die autoreclame. Doordat we snel een gratis beschikbaar platform gebruikten en zelf onze Adblocker hadden opstaan, zagen we niet dat iedereen die de pagina bezocht ook banners te zien kreeg. En - zo gaat dat met reclame - die ging natuurlijk over: auto’s. Tja. 

2015

Met onze broek op de enkels

De hele wereld maakte zich op voor de belangrijke klimaattop, maar de Belgische politici hebben enkele dagen vooraf nog geen eigen akkoord. Dat willen we even duidelijk maken. En Mike gaat er helemaal voor. Geen enkele BBL-er kan ontsnappen. Wie die vrijdag komt werken kan beter zijn broek thuis laten, en trekt mee naar het Martelarenplein. Om onze ministers aan te sporen tot een deftige klimaatactie. 

Boodschap aangekomen! Alhoewel: onze Waalse medemanifestanten snappen het spreekwoord niet zo goed, dat moeten we even uitleggen. Nog een geluk dat we de actie niet ‘Met de billen bloot’ genoemd hebben.

2015

Vanaf nu leven we voor de toekomst

En toen gaat Jef, onze trouwe metgezel vanaf de geboorte, op de schop. Ook het bijschrift Koepel van Milieuverenigingen verdwijnt. Als sluitstuk van de vernieuwingsoperatie stellen we onze positionering op scherp: een nieuwe huisstijl met logo en de baseline Leef Voor de toekomst. 

Krist die dit alles strategisch begeleidde vertelt: “We bedachten ‘Leef Voor de toekomst’ door goed naar het DNA van BBL te kijken. De vondst voor ons zit eigenlijk in het eruit lichten van de ‘Leef’ in het woordlogo. In onze gesprekken merkten we heel duidelijk dat BBL niet de organisatie is die vanuit een groene bezorgdheid zegt wat moet en mag. Wel wil BBL de mens en wereld faciliteren om met volle kwaliteit te leven. Als je dan aan dat uitgangspunt een toekomstperspectief koppelt, heb je het, zonder het zo te benoemen, over duurzaamheid.”

2016

Met jullie steun naar de rechter... opnieuw

Doel 1 en Doel 2 met tien jaar te verlengen. Dat houdt niet alleen belangrijke veiligheidsrisico’s in, maar blokkeert ook de overstap naar schone en veilige hernieuwbare energie. Een onaanvaardbare beslissing, vinden wij en veel bezorgde burgers met ons.

Daarom vechten we de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 aan bij de rechtbank. In februari starten we een crowdfunding op: met een budget van 5.000 euro kunnen we onze advocaat en de gerechtskosten betalen. Het wordt een overdonderend succes. Op enkele weken tijd verzamelen we meer dan het driedubbele.

Meer over

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit