Tijdperk van hernieuwbare energie breekt aan in VS

De  investeringsbank Citigroup stelt in een nieuw rapport dat het tijdperk van hernieuwbare energie is aangebroken in de Verenigde Staten. Volgens de Citigroup worden zonne- en windenergie daar competitief met gascentrales. Een zeer interessante vaststelling, zeker omdat de gasprijzen ter plaatse door de schaliegashype een stuk lager liggen dan hier. 

Uit het rapport van Citigroup blijkt dat de Amerikaanse beslissingsmakers voor elektriciteitsproductie meer en meer worden aangetrokken door de economische voordelen van wind- en zonnenergie. In de zoektocht naar goedkope energie, een diverse energiemix en stabiele cash flows halen hernieuwbare energiebronnen steeds meer de bovenhand. 

De gasprijzen in de VS zijn -dankzij schaliegas- nog steeds goedkoper dan in Europa. Opmerkelijk echter is dat ze vorig jaar op één jaar tijd toch verdubbeld zijn. De prijs voor zonne-energie in de Verenigde staten werd daarentegen het voorbije jaar significant goedkoper .  Volgens de Citigroup zullen de prijzen voor zonne-energie de komende vijf jaar jaarlijks met 11% blijven dalen en zijn kernenergie en steenkool niet-kostencompetitieve technologieën. De Citigroup voorspelt dan ook dat wind, zon en biomassa aan marktaandeel zullen winnen ten koste van steenkool en kerncentrales. Alleen mariene hernieuwbare energietechnologieën zouden nog duurder zijn dan hun fossiele en nucleaire tegenhangers.

Windenergie