Titel van Europese klimaatwinnaar (nog lang) niet binnen Belgisch handbereik

Als België niet snel in actie schiet, zal ze haar bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem niet realiseren. In een nieuw rapport over de economische toestand van haar lidstaten, legt de Europese Commissie België op het rooster. De vergroening van onze economie moddert aan en van de 15% CO2 vermindering die we tegen 2020 moeten realiseren, komen we nu nog 11% tekort. Dat maakt ons derde slechtste leerling van de klas, of anders gezegd: ons land heeft nog veel kansen om haar klimaatacties aan te scherpen.

Blokkering

De belangrijkste oorzaak van een falend klimaatbeleid is de impasse in de lastenverdeling tussen de gewesten. Ook ontbreekt zicht op de verdeling van de baten. De veilinginkomsten van het EU-emissiehandelssysteem, bedoeld voor klimaatinvesteringen, blijven vaststaan op een geblokkeerde rekening. De mooie woorden uit de gewestelijke klimaatplannen blijven op die manier goede voornemens, aldus de Commissie.

Vrijgekomen middelen

Bovendien blijft het onduidelijk welk aandeel van de veilinginkomsten in de toekomst daadwerkelijk zal worden ingezet voor klimaatbeleid. In Vlaanderen is beslist dat een groot deel van die inkomsten terugvloeit naar de energie-intensieve industrie ter compensatie van hun energiefactuur. De voorbije twee jaar voorzag de Vlaamse regering een riante overcompensatie van de energiekosten van de energie-intensieve industrie.

Heel wat te winnen

Ons land heeft dus nog veel kansen om haar klimaatacties aan te scherpen. Voornamelijk in de transport en de residentiële sector is er nog werk aan de winkel.

De Commissie benadrukt de socio-economische voordelen van klimaatbeleid. Energie efficiëntie is uitermate belangrijk in een energie-importerend land als België. Het sterkt de competitiviteit en de onafhankelijkheid van buitenlandse prijsschokken.

Tot slot duidt het rapport op de hoge kosten van het fileprobleem. De files in ons land kosten de economie 1% van het BBP, zijn de oorzaak van jaarlijks 10 000 premature doden en zorgen voor 2.5 miljoen verloren werkdagen. Er valt dus heel wat te winnen.

Klimaatbeleid