Toenmend aantal lidstaten weert ggo’s

Het aantal lidstaten dat een teeltverbod instelt voor de twee in Europa toegelaten genetisch gemodificeerde gewassen (ggg’s) neemt toe. De genetisch gemodificeerde maïs MON810 van Monsanto werd in 2003 voor het eerst geteeld in de EU, maar het areaal krimpt omdat verschillende lidstaten een teeltverbod uitriepen. In Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Hongarije, Griekenland en Oostenrijk mag MON810-maïs niet verbouwd worden. Ook in Polen wordt binnenkort een verbod ing esteld.

Begin dit jaar liet de Europese Commissie een tweede ggg toe voor teelt, de Amflora aardappel van BASF. De Commissie negeerde daarbij de kritieken die de Europese milieuministers hadden geuit op de huidige toelatingsprocedure. Luxemburg verbood ondertussen al de teelt van de Amflora aardappel. Een aantal andere lidstaten, waaronder Oostenrijk en Denemarken, onderzoeken de mogelijkheden voor een teeltverbod.

Bovenstaande toont nogmaals aan welke grote onzekerheden er b estaan rond de veiligheid en het nut van ggg’s. De standpunten van de Europese Commissie en de lidstaten staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Ondanks de grote onzekerheden en de bezwaren die verschillende lidstaten hebben, lijkt de Commissie haar pro-gggkoers in volle vaart door te willen zetten. Particuliere bedrijfsbelangen wegen bij de commissie duidelijk zwaarder door dan het algemeen belang van mens en milieu.