Transport blijft toenemen

Volgens de cijfers van het MIRA-rapport nam het transportvolume in de periode 2000-2010 gevoelig toe. Het personenvervoer op de weg groeide in deze periode met 12%, tot 73 miljard personenkilometers. Het goederenvervoer klokte af op 44 miljard tonkilometers, een stijging met 24% op 10 jaar.

Hoe het gesteld is met de evolutie in de luchtvervuiling door het toenemende verkeer is minder duidelijk. Dat komt omdat sinds 2010 een nieuwe berekeningsmethode wordt gebruikt, waarin het vrachtverkeer een hoger aandeel heeft. Daardoor zijn de cijfers voor 2010 moeilijk vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Het zal wachten zijn op de nieuwe cijfers voor 2011 om de evolutie van luchtvervuiling door verkeer te kunnen beoordelen. Uit een meetcampagne van VMM gedurende 2010 blijkt wel dat de normen voor NO2 in zowat alle centrumsteden worden overschreden, vooral op verkeersintensieve locaties.

Verder blijkt dat het gebruik van het openbaar vervoer de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het gebruik van bus en tram verdubbelde zelfs sinds 2010, het treingebruik nam met 40% toe. Toch blijft koning auto oppermachtig. Nog steeds wordt voor vier op vijf verplaatsingen de auto gebruikt, openbaar vervoer heeft een aandeel van 15%. In 2010 was dit nog maar 10%. Trein, tram en bus zitten dus in de lift.

Luchtkwaliteit