Trendbreuk in Vlaams Klimaatbeleid

De Vlaamse regering zorgde vandaag voor een trendbreuk in haar klimaatbeleid: eindelijk richt ze zich op een vermindering van broeikasgassen die gevaarlijke klimaatverandering kan afwenden. Minister Schauvlieghe kondigt aan voor 30% minder broeikasgassen te gaan tegen 2020. Bond Beter Leefmilieu, WWF, Fédération Inter-Environnement Wallonie wensen de Vlaamse regering, in het bijzonder minister Leefmilieu Joke Schauvlieghe, te feliciteren met de daadkracht. Nu al 30% CO2 besparen zal op de lange termijn ook renderen. Tegen 2050 moeten we immers minstens 90% minder broeikasgassen uitstoten. Hoe langer we wachten met reducties, hoe meer het ons zal kosten. Met gelijkaardige inspanningen in alle industrielanden kunnen we meer dan 2 graden opwarming en gevaarlijke klimaatverandering voorkomen.

“Het klimaatbeleid krijgt vandaag een nieuw elan. Tot voor kort volstonden onze inspanningen niet om het gevaar van klimaatchaos af te wenden. Het was als een lage dijk bouwen waarvan we wisten dat bij vloed de golven er toch overheen zouden slaan. Nu neemt de Vlaamse regering zich toch voor een voldoende hoge dijk te bouwen. 30% minder CO2 is nodig om het klimaatgevaar af te wenden. Het is wel slechts de eerste stap: binnen veertig jaar moet onze economie bijna helemaal zonder fossiele brandstoffen kunnen,” zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

De doelstelling van de Vlaamse regering ligt in lijn met de internationale doelstellingen. Volgens wetenschappers van het IPCC, daarin gevolgd door de Europese Comissie in haar Low Carbon Road map, moeten de industrielanden de broeikasgassen tegen 2020 met 25 tot 40% terugbrengen en tegen 2050 met 80 tot 95%. Zo kunnen we de opwarming van de aarde onder de twee graden houden. Een hogere opwarming leidt tot extreme weersomstandigheden, massaal uitsterven van planten en dieren met een enorm verlies aan de soorten rijkdom en sociale calamiteiten omwille van overstromingen, droogte en honger.

Het voornemen van de Vlaamse regering is ook een goed antwoord op de crisis. Gezinnen en ondernemingen krijgen nu het signaal dat het aangewezen is om te investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie. 30% broeikasgassen besparen zal immers gepaard gaan met een uitbouw van de groene economie. BBL pleit er dan ook voor de voorgenomen emissiereducties maximaal in Vlaanderen te verwezenlijken.

Bond Beter Leefmilieu moedigt minister Schauvlieghe aan om dezelfde daadkracht te tonen in de rest van haar milieubeleid.

Klimaatbeleid