TTIP krijgt klappen maar is (nog) niet knock-out

Goed nieuws van het TTIP-front: vooraanstaande Duitse en Franse politici zeggen dat de onderhandelingen volledig spaak lopen. De Amerikanen zouden te weinig water bij de wijn doen, waardoor er amper vooruitgang wordt geboekt. Maar het is te vroeg om te juichen. Zowel Angela Merkel als François Hollande willen gewoon doorgaan. Stap daarom op 20 september met ons mee in de grote STOP-TTIP-demonstratie om dit milieu bedreigende en antidemocratische verdrag te kelderen.

TTIP keldert milieuwetgeving

Het zijn Duits vicekanselier en minister van Economie Sigmar Gabriel en Frans staatssecretaris voor Handel Matthias Fekl die aangeven dat de onderhandelingen vastzitten. Volgens Gabriel is na veertien onderhandelingsrondes over nog geen enkel van de 27 thema’s overeenstemming bereikt. Frankrijk is sowieso al een van de meest kritische landen tegenover TTIP, vooral omdat het land TTIP als een bedreiging voor de Franse boeren en films zien.

De fundamentele problemen

Elke spaak in de wielen van TTIP is natuurlijk welkom, maar het valt op dat noch de Franse noch de Duitse politici zich veel zorgen lijken te maken over de fundamentele problemen van dit handelsverdrag. We hebben het er eerder over gehad: TTIP is goed voor de multinationals en niet voor de burgers of de kleinere bedrijven. Het leidt ertoe dat grote bedrijven in een veel machtigere positie komen om wetgeving die goed is voor milieu, mens en maatschappij te kelderen. Dat is voor Frankrijk en Duitsland vooralsnog geen probleem - zij vinden de deal simpelweg niet goed genoeg.

Daarom is het zo belangrijk om op 20 september samen met ons en een hele rist middenveldorganisaties in Brussel te demonstreren tegen TTIP & CETA, het gelijkaardige handelsverdrag met Canada. Steeds meer mensen verzetten zich tegen TTIP, in Europa én de VS. Vind jij ook dat ‘people’ en ‘planet’ vóór profit horen te komen? Stap dan mee op 20 september.